Onderweg in de stad


Auto
Om Cuba in alle vrijheid te verkennen, huur je best een auto. Zo kan je ook de kleinere dorpjes van het eiland gaan ontdekken. Meestal is het efficiënter om een auto te huren vanuit Europa. Dat zorgt voor minder oponthoud bij je aankomst in Cuba.

Met de auto rondtoeren is een hele belevenis in Cuba. De wegen zijn vaak in zeer slechte staat. Overal zijn er putten in de weg en daarom is het aangeraden om niet te snel te rijden. Tijdens het regenseizoen overstromen de wegen regelmatig. Je rijdt beter niet tijdens hevige regenbuien.

In Cuba staan er nauwelijks wegwijzers. Een goede kaart aanschaffen is daarom geen overbodige luxe. Je koopt best een kaart ter plaatse. In Europa zijn er bijna geen goede kaarten te vinden. Vooral in autoverhuurkantoren vind je degelijke wegenkaarten. Wanneer je twijfelt of je wel op de juiste weg zit, vraag je best direct de weg. Anders loop je het risico om hopeloos verloren te rijden.

Naast de slechte staat van de wegen, moet je in Cuba ook bijzonder goed uitkijken voor de zwakke weggebruikers. Fietsers, karren, voetgangers zijn een pak talrijker dan auto’s. Daarom zijn zwakke weggebruikers vaak minder behoedzaam dan bij ons. Houd daarom voldoende afstand, rijd niet te snel en wees op alles voorbereid. Schrik ook niet als er op de autosnelweg plots fietsers, voetgangers en marktkramers opduiken.

Wanneer je in Cuba rondrijdt, zal je vaak lifters langs de kant van de weg zien staan. Als toerist ben je niet verplicht om ze mee te nemen, maar het wordt wel op prijs gesteld. Lifters kunnen je bovendien de weg wijzen.

In Havana zelf kan je beter de auto aan de kant laten staan. In het oude centrum zijn verschillende straten en pleinen verkeersvrij. Het is daarom gemakkelijker om de stad te voet te verkennen.

Bus
Tussen de grote steden biedt de maatschappij Víazul goede busverbindingen aan. De bussen zijn comfortabel en rijden zeer stipt. In steden zoals Havana zijn de bussen een pak minder comfortabel. De bussen zitten vaak afgeladen vol en het is verre van eenvoudig om uit te zoeken welke bus je precies moet nemen. De kaartjes van de lokale bussen zijn dan ook spotgoedkoop.

Trein
Slechts weinig toeristen maken in Cuba gebruik van de trein. Het is niet echt de snelste manier om je te verplaatsen en de treinstellen zijn niet altijd even proper. Sommige treinen hebben airconditioning, maar die werkt niet altijd.

Taxi’s
Om je van het ene stadsdeel naar het andere te verplaatsen zijn taxi’s het meest aangewezen vervoermiddel. Niet alle taxi’s mogen echter toeristen meenemen. Maar in een grote stad als Havana vind je meestal zonder problemen een taxi. Speciaal voor de toeristen zijn er ook de cocotaxi’s. Het zijn eivormige scooters die twee passagiers kunnen vervoeren. Probeer de cocotaxi zeker eens uit. Het is een grappige manier om de stad te doorkruisen.

Foto: Epa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content