Aan tafel


Cuba heeft op gastronomisch vlak niet echt een goede reputatie. Op bepaalde punten is die kritiek ook wel terecht. De kwaliteit van het eten in de staatsrestaurants is meestal belabberd. Ook de bediening laat er vaak te wensen over.

Toch kan je in Cuba lekker eten. Voor een goede maaltijd moet je naar de paladares. Dit zijn lokaal uitgebate restaurantjes. Het eten is er vaak overvloediger dan in de staatrestaurants. Bovendien zijn de prijzen er zeer redelijk en is de bediening doorgaans heel vriendelijk.

Wanneer je op zoek gaat naar een paladar volg je best je instinct. Cubanen raden je graag een goed adres aan. Vraag bij twijfel of je de paladar vooraf mag bekijken en check ook even wat er op het menu staat. Ook in de casa particulares (kamers bij particulieren) wordt soms eten geserveerd.

Door het embargo is het aanbod aan voedingswaren in Cuba beperkt. Tijdens je vakantie zal je dan ook vaak hetzelfde voorgeschoteld krijgen. Vooral kip en varkensvlees zijn populaire gerechten. Ook bonen en bakbanaan zijn vaak gebruikte ingrediënten voor een traditionele maaltijd. Hoewel kreeft enkel in staatsrestaurants of -hotels mag geserveerd worden, tref je deze lekkernij ook vaak in paladares aan.

Exotische vruchten zijn in Cuba overvloedig aanwezig. Fruit wordt vaak geserveerd als onbijt, maar je kunt er de ganse dag van smullen. Langs de weg vind je her en der fruitstalletjes. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, zorg je er wel best voor dat je de vruchten goed schilt en schoonmaakt.

Bij het eten wordt meestal bier geserveerd. Voor de Bucanero Fuerte is in Cuba bijzonder populair. Wijn tref je slechts in beperkte hoeveelheid aan in restaurants. Als aperitief moet je zeker de vers bereide cocktails uitproberen. Aanraders zijn de mojito, de daquiri en de cuba libre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content