Welke dieren leven er?

In het relatief kleine Banff vind je een ongelofelijke gevarieerde en rijke dierenwereld. De hoogteverschillen, de plantengroei en het klimaat zijn daar verantwoordelijk voor.

Beren
Het bekendste dier in Banff National Park is de grizzly. De natuurlijke omgeving met subalpine bossen, alpine toendra’s, weiden, rotsen en ijs is perfect voor deze beer. Grizzlyberen zijn talrijker in Banff dan zwarte beren, maar toch zal je eerder een zwarte beer tegenkomen omdat die zich ophouden in de lager gelegen gebieden terwijl grizzly’s liever de hogere stukken in de backcountry opzoeken.

De twee soorten zijn niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden omdat de kleur van hun vacht nogal kan variëren. Je moet daar dan ook niet naar kijken om te zien welk soort beer je voor je hebt. Let meer op de grootte, de spieromvang en het gezicht.

Grizzly’s zijn groter (grizzly’s wegen ongeveer 500 kg en zwarte beren maar 290 kg), hebben een zeer duidelijk schouderblad, veel zwaardere voorpoten en een plat gezicht. De grizzly’s danken hun naam trouwens aan de grijze vacht (‘grizzled fur’) rond de voorpoten. Zwarte beren zie je vooral in de Bow Valley en Saskatchewan Crossing en grizzly’s langs de Bow Valley Parkway.

Wat je moet doen als je een beer tegenkomt tijdens een wandeling lees je in onze berengids.

Dikhoornschapen
Deze zeer behendige dieren hebben zich bijzonder goed aangepast aan het landschap in de Rocky Mountains. Ze springen heel snel van de ene naar de andere rots en hun bewegingen doen denken aan die van een hert.

Ze hebben een zandbruine vacht en een wit achterwerk. De mannetjes hebben opvallende spiraalvormige hoorns en de vrouwtjes kleine puntige hoorns. In de zomer leven ze in de hooggelegen alpenweiden en in de winter trekken ze naar de dalen.

Dikhoornschapen raken helaas steeds meer gewend aan mensen. Moeders leren hun jongen dat wegen een potentiële bron van eten zijn, terwijl ze hen er eigenlijk uit de buurt zouden moeten houden omdat er nog al eens dieren doodgereden worden. Geef ze daarom nooit iets te eten, ook al bedelen ze erom. Twee goede plekken om ze te zien zijn Lake Minnewanka en de weg naar Mount Norquay.

Berggeiten
Deze witte, majesteitelijke dieren zijn een symbool van de Rockies. Ze komen er veel voor, maar worden zelden gezien. Ze verblijven het liefste op hoge, afgelegen bergkammen omdat ze daar weinig te vrezen hebben van roofdieren. Ze zien er bijzonder gespierd uit, hebben een klein sikje en korte zwarte hoorns en zijn zeer goede klimmers. Ze hebben een enorme dikke vacht met daaronder een flinke laag vet om warm te blijven in het extreme klimaat hoog op de bergtoppen.

De huid van de mannetjes is extra stevige rond hun achterwerk zodat de stoten van andere mannetjes minder pijnlijk zijn. De vrouwtjes zijn overigens de baas in de kuddes. Om ze tegen te komen, wandel je het beste naar de Plain of the Six Glaciers of Mount Fairview, beide in de buurt van Lake Louise. Je zal waarschijnlijk wel een goede verrekijker nodig hebben, want maar weinigen hebben het geluk ze van dichtbij te zien.

Wilde katten
Er leven twee soorten wilde katten in Bannf, namelijk de poema en de lynx. Dat zijn zeer schuwe dieren die hoofdzakelijk ’s nachts rondtrekken. Alhoewel ze redelijk veel voorkomen in Banff, zal je ze hoogstwaarschijnlijk niet zien.

De twee soorten zijn gemakkelijk uit elkaar te houden. De poema is veel groter en heeft duidelijke zwarte vlekken op de achterkant van zijn oren, op zijn staart en in zijn gezicht. De lynx heeft een veel kortere staart, maar wel veel grotere voeten die in de winter dienen als een soort sneeuwschoenen.

Wilde honden
Er komen drie soorten hondachtige dieren voor in Banff, namelijk wolven, coyotes en vossen. Wolven waren lange tijd afwezig, maar nu leven er ongeveer 45, verspreid over vijf roedels. Ze lijken op een herdershond, maar ze zijn veel groter en hebben een ruwere vacht. De kleur varieert van bijna wit tot zwart. De meeste wolven in Banff hebben een donkere vacht. Je ziet ze soms langs de Bow Valley Parkway en bij Lake Louise in de zomer en rond Lake Minnewanka in de winter.

Coyotes zijn veel kleiner en dunner en hebben grote, puntige oren, een borstelige staart en een grijze vacht. Ze lopen vaak langs de kant van de weg omdat ze op zoek zijn naar doodgereden dieren. Ook het Bankhead gebied, Vermilion Lakes en de Bow Valley Parkway zijn goede plaatsen om ze te signaleren.

De vos tenslotte heeft een scherp getekend gezicht en een bijzonder lange, harige staart. Net als de coyote zijn ze vooral actief tegen de avond en tijdens de nacht.

Herten
Wapiti’s zie je door het hele park verspreid. Het zijn grote, geelbruine herten met witte vlekjes op het achterwerk. Aan deze witte vlekjes danken zij hun naam. Wapiti betekent namelijk letterlijk ‘wit achterwerk’.

De mannetjes hebben enorme geweien die ze in het najaar gebruiken om te vechten met rivalen, maar soms ook om mensen uit de buurt te houden. Ieder jaar worden er in het najaar toeristen aangevallen door mannelijke wapiti’s en in het voorjaar door vrouwelijke wapiti’s die hun pasgeboren jongen beschermen. Wanneer een wapiti begint te stampen, je aanstaart of zijn oren omhoogsteekt, kan je beter maken dat je wegkomt.

Andere herten in Banff zijn de muildierherten en witstaartherten. Deze soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden en leven in volledige harmonie met elkaar. Je herkent de muildierherten aan hun grote oren en de witstaartherten aan hun opvallende witte staart.

Tot voor kort zag je nog geregeld elanden in Banff, maar nu zijn ze bijzonder zeldzaam. Alleen langs de Icefields Parkway, de weg naar Jasper National Park, worden ze wel eens gesignaleerd. Bijzonder is nog een kudde kariboes, die in het noordelijke deel van het park, in het Siffleur Watershed gebied, leeft. De kudde is klein en wordt zeer goed beschermd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content