Vancouver

© ImageGlobe/Michele Falzone

Vancouver heeft alles. Een bruisend centrum. Stranden en skigebieden binnen handbereik. Trendy winkels zover het oog reikt. Honderden vierkante kilometers wildernis waar het magnifiek kamperen en kajakken is. Clubs en cafeetjes om een half leven weg te feesten.

VolgensMercer’s Quality of Living Surveyis Vancouver de aangenaamste stad ter wereld. Vancouver heeft namelijk álles. Een bruisend centrum. Stranden en skigebieden binnen handbereik. Trendy winkels zover het oog reikt. Honderden vierkante kilometers wildernis waar het magnifiek kamperen en kajakken is. Clubs en cafés om een half leven weg te feesten.

Wat moet je zien?GeschiedenisShoppingAan tafelAfter 8EvenementenOnderweg in de stadHoe geraak je er?Tips en links

Het centrum van Vancouver is gelegen op het Burrard-schiereiland. Hier zie je hoe kosmopolitisch deze stad is met buurten als Chinatown, Klein-Italië, Yaletown, Granville Island…

Chinatown in Vancouver is na San Fransisco en New York de derde grootste in Noord-Amerika. De Dr.Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden in deze wijk is de enige tuin in de stijl van de Mingdynastie die ooit buiten China werd gebouwd.

In Keefer Street vind je Floata, het grootste Chinese restaurant van Canada.De meeste hotels zijn gesitueerd in Downtown, dat is een erg gezellige buurt met een vrij kleine oppervlakte van waaruit je de hele streek kan verkennen. De ader door Downtown wordt gevormd door Robson Street met zijn hotels, de Starbuck koffiehuizen, de boetieks, de restaurants, de alles-bij-de-hand-sfeer.

Doordrenkt van design

Downtown wordt afgeboord door Yaletown, een pakhuisdistrict waar de jongste paar jaar allerlei eethuizen en drankgelegenheden uit de grond schieten. Sleutelwoord in Yaletown: design.

Aan de andere zijde van het schiereiland heb je West End met zijn schitterende architectuur van hoge gebouwen en oude stenen huizen, een buurt die eindigt aan de voet van Denmanstreet met zijn zandstranden en Stanley Park.

Stadsjuweel

Stanley Park is een stadsjuweel van 404,7 hectaren woud, kliffen, stranden en prachtige vergezichten. Er zijn tennispleinen, speeltuinen, een zwembad, picknickplaatsen en een van de meest exclusieve yachtclubs ter wereld.

Eén van de meest merkwaardige plekken in deze stad is Granville Island, een eilandje onder de Granville brug en het hippe hart van Vancouver. Het is een plek waar vroeger de havenloodsen stonden en waar nu kunststudio’s, kleine winkeltjes en vele restaurants zijn ondergebracht.

Architecturaal heeft Vancouver ook heel wat te bieden. De neoklassieke Vancouver Art Gallery en het vlak daarnaast gelegen statige art deco Fairmont Vancouver Hotel bieden een magnifiek contrast met de glazen wolkenkrabbers downtown.

Waterpret

Wie meer wil weten over de eerste inwoners van wat later Vancouver zou worden, gaat naar het Museum of Anthropology op de campus van de University of British Columbia in South Vancouver. De meer dan een half miljoen objecten tellende collectie beslaat Afrikaanse en Aziatische kunst, maar de hoofdbrok is de indiaanse collectie.

Onder de Burrard Bridge, die downtown met South Vancouver verbindt, liggen honderden zeiljachtjes te dobberen. Waterpret midden in de stad? In Vancouver kan het. Aan de overkant van de brug vind je Vanier Park, met als opvallendste bouwwerk het geschiedkundige Vancouver Museum.

Ook te vinden in Vanier park: het H.R. MacMillan Space Centre, met zijn telescoop en planetarium, en het Maritime Museum, waar je Vancouvers zeevaartgeschiedenis kunt ontdekken.

Wandel verder langs de kustlijn en je komt op Kitsilano Beach, het populairste van Vancouvers stadsstranden. Volg de strandboulevard met zijn winkeltjes, cafés en restaurants en je belandt aan het westelijke uiteinde van het strand bij het grootste verwarmde zoutwaterzwembad ter wereld.

Buitenlucht

Ook buiten de stad valt er heel wat te beleven in de buitenlucht. De Sunshine Coast, die de tweehonderd kilometer ten noorden van Vancouver beslaat, is bezaaid met baaien, inhammetjes en stranden waar het ’s zomers fijn kamperen is. Verplichte kost voor mensen die van zeilen of zeekajakken houden.

Het hoogst aangeschreven op de lijst van buitenactiviteiten in British Columbia staan echter het Whistler-skigebied en Garibaldi Provincial Park. Wie op zoek is naar honderden vierkante kilometers ongerepte woestenij met steile pieken, adembenemende gletsjers, watervallen en bergrivieren, moet naar Garibaldi Park. Garibaldi Park is hiking voor gevorderden, want de dichtstbijzijnde plaats waar je in een bed kan slapen, is Whistler.

Skiën kan je van november tot juni op Whistler Mountain en de vlak ernaast gelegen berg Blackcomb. Het skigebied is een van de beste in Noord-Amerika, sommigen zeggen van de hele wereld. Whistler is ook één van de grootste skigebieden ter wereld: zelfs de meest ervaren skiër of snowboarder heeft dagen nodig om alle pistes af te glijden.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content