Trivia


Weetjes
In Inuvik staat de Igloo Church – een kerk in de vorm van een iglo, maar nog net niet van ijs gemaakt.

In Northwest Territories bestaan geen politieke partijen. De regering wordt gevormd door negentien leden die ieder verkozen zijn in één van de negentien gewesten.

Op 1 april 1999 verloor Northwest Territories tweederde deel van zijn grondgebied aan Nunavut, dat toen een apart territorium werd. Nunavut is nu het officiële thuis van de Inuit.

Een reisje naar deze provincie is niet geschikt voor reizigers met weinig ervaring en vergt heel wat voorbereiding. Doe je dat niet, dan speel je met je leven. De natuur is hier ruig – toendra, gletsjers, fjorden en ijsvlakten -, de dieren zoals ijsberen, grizzly’s, walvissen en zeehonden zijn wild en gevaarlijk en hoe verder je naar het noorden trekt hoe kouder het er wordt. Enkel langs de grens met British Columbia en rond Great Slave Lake vind je wegen en hier kan je op eigen houtje rondtrekken. De rest van Northwest Territories kan je beter bezoeken onder begeleiding. Er bestaan verschillende bedrijfjes die rondreizen organiseren. Houdt er wel rekening mee dat die erg prijzig zijn.

Bekende mensen uit Northwest Territories
Met zo weinig inwoners (ongeveer 40.000) en zoveel afgelegen gebieden is de kans heel klein dat er hier iemand vandaan komt die ook bij ons bekend is en zo iemand kennen we dan ook niet.

Oorsprong van de naam
De naam Northwest Territories duidde oorspronkelijk op al het land ten westen en noorden van Lake Superior. Tussen 1870 en 1905 bedoelde men met Northwest Territories de unie tussen Rupert’s Land en het gebied in het noordwesten. Vanaf dat moment zijn er telkens stukken land vanaf gegaan ten gunste van Manitoba, Saskatchewan, Alberta, Yukon en tenslotte Nunavut.

Bijnaam
Een echte bijnaam heeft deze provincie niet, maar wordt wel Canada’s Last Frontier, Land of the Polar Bear en North of Sixty genoemd.

Motto
Anders dan de andere provincies heeft Norhtwest Territories geen officieel motto.

Vlag
Op de vlag staat in het midden het wapenschild. Aan weerszijden heeft de vlag twee blauwe vlakken en in het midden een wit vlak. Blauw verwijst naar de rivieren en meren en wit naar het ijs in het noorden. Deze vlag was in 1969 de winnaar van een wedstrijd die uitgeschreven was.

Wapenschild
Twee narwals (een soort walvis die in poolgebieden leeft) staan aan weerszijden van een kristal dat symbool staat voor de magnetische Noordpool. Op het schild daaronder zie je bovenaan een pak ijs, doorkruist door een blauwe lijn die de Northwest Passage voorstelt. De diagnoale lijn die de grens vormt tussen het groene en blauwe deel symboliseert de boomgrens. Het groene deel duidt op het bosachtige gebied ten zuiden van de boomlijn. Het rode deel verwijst naar de toendra in het noorden. De belangrijkste bases voor de welvaart in de provincie wordt voorgesteld door goudstaven en een witte vos.

Vogel
Gyrfalcon – Falco rusticolus – Giervalk
De giervalk is de grootste valk en broedt in toendragebieden en ook op de toendra in de Northwest Territories.

Vis
Arctic Grayling – Thymallus arcticus- Soort Vlagzalm

Bloem
Mountain Avens – Dryas octopetala – Bergnagelkruid
Deze bloem is familie van de rozen en groeit in het oostelijke en centrale deel het poolgebied en in de Mackenzie regio. Ze gedijen vooral op een rotsachtige en kale bodem.

Boom
Tamarack – Larix laricina – Amerikaanse lariks
Deze lariks is sinds 1999 de officiële boom van de provincie.

Mineraal
Goud
Goud heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en huidige welvaart in dit gebied.

Edelsteen
Diamant
In North West Territories werd de eerste diamantmijn ontdekt en daarom is deze steen sinds 1999 de officiële edelsteen van de provincie.

Foto: Northwest Territories Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content