Trivia


Weetjes
Newfoundland en Labrador worden wel de ‘zeevogelhoofdstad van Noord-Amerika’ genoemd. Er leven dan ook meer dan 350 vogelsoorten en in aantallen hebben bijna tien miljoen vogelparen er hun thuis.

Je kan deze provincie enkel bereiken met een ferry. Dat heeft als grote voordeel dat er maar weinig toeristen op af komen.

Delen van Labrador zijn zo afgelegen en onherbergzaam dat ze nog niet in kaart gebracht zijn. Dat kan je niet meer over veel gebieden op aarde zeggen.

In Labrador leven vier grote kuddes kariboes, waaronder de grootste op aarde met 750.000 dieren. Ieder jaar trekken ze door de provincie, op en neer naar de plekken waar ze de jongen ter wereld brengen.

Net ten zuiden van Newfoundland ligt de eilandengroep Saint Pierre en Miquelon die aan Frankrijk toebehoren. Het is het enige nog Franse gebied in Noord-Amerika. Er wonen ongeveer 7000 mensen die er een Franse levensstijl op na houden. Ze leefden altijd van de visserij, maar hebben nu toch subsidie nodig van Frankrijk om het hoofd boven water te houden. Ze zetten nu hun kaarten meer en meer op toerisme.

Bekende mensen uit Newfoundland & Labrador
Het fotomodel Natasha Henstridge, de actrice Shannon Tweed.

Oorsprong van de naam
De naam Newfoundland komt van ‘new found isle’, een term die John Cabot in 1497 voor het eerst gebruikte. Rond 1500 was de gangbare naam voor het gebied ‘New found launde’, maar in officiële documenten werd vaker gesproken over Terra Nova (nieuw land) en de de Portugezen en Spanjaarden noemen deze provincie nog altijd zo.

De naam Labrador komt van het Portugese woord ‘lavrador’ en dat betekent ‘kleine landeigenaar’. De Portugese ontdekkingsreiziger João Fernades gebruikte deze naam aanvankelijk voor delen van Groenland.

In 2001 werd de officiële naam van de provincie trouwens veranderd van enkel Newfoundland in Newfoundland en Labrador.

Bijnaam
The Rock

Motto
Labrador: Munus splendidum mox explebitur – The splendid task will soon be fulfilled.

Newfoundland: Quarite Prime Regnum Dei – Seek ye first the Kingdom of God.

Vlag
De kleuren rood, goud en blauw steken af tegen een witte achtergrond. Wit staat symbool voor ijs en sneeuw, blauw voor de zee, rood voor de menselijke activiteiten en goud voor het geloof in onszelf. Het blauwe gedeelte lijkt op de Union Jack van Engeland en verwijst zo naar de verbondenheid met het Britse Commonwealth. De twee rode driehoeken stellen het vasteland en het eiland voor: twee delen die op elkaar gericht zijn. De gouden pijl refereert aan een zonnige toekomst.

Verder vinden we verwijzingen naar het Christendom (de vorm van een kruis in het witte vlak) en naar de Beothuk en Naskapi. De vlag in zijn geheel wil symbool staan voor het verleden, het heden en de toekomst van Newfoundland en Labrador.

Lied
Ode to Newfoundland

Zoogdier
Newfoundland Pony

Honden
Newfoundlander en de Labrador Retriever

Vogel
Ongeveer 95% van alle papegaaiduikers in Noord-Amerika broedt op de kusten van Newfoundland & Labrador.

Boom
Black Spruce – Picea mariana – Soort spar

Bloem
Pitcher Plant – Bekerplant

Meer dan honderd jaar geleden bepaalde koningin Victoria dat deze bloem op de Newfoundland penny gedrukt zou worden en in 1954 besloot het kabinet van deze bekerplant de officiële bloem van de provincie te maken.

Steen
Labradorite – Een soort kristal waar prachtige kleuren in verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content