Tips en gevaren

Tips
Lees voordat je op reis gaat enkele boeken over de natuur en de dieren.

Wanneer je in de backcountry wil gaan kamperen, lees je het beste eerst de Backcountry Visitor’s Guide.

In juli is het in Banff altijd vier dagen feest. Dan worden namelijk de Banff Indian Days georganiseerd. Deze traditie is al meer dan honderd jaren oud. In de jaren ’90 van de negentiende eeuw kreeg een trein vol met toeristen pech en strandde in Banff. Een aantal Indianen uit het naburige Morley Reserve werd opgetrommeld om de treinpassagiers te vermaken met Indiaanse dansen. Daaruit is een jaarlijks terugkerend festival gegroeid, waarbij Indianen dansen uitvoeren en demonstraties geven van Indiaanse ambachten, zoals het maken van totempalen.

In februari wordt er Winter Carnival gevierd met als hoogtepunt een estafette waarbij de vijf leden van een ploeg zich allemaal op een andere manier voortbewegen. Het begint met een skiër, gevolgd door een langlaufer, iemand op sneeuwschoenen, een schaatser en als laatste een hardloper.

Als je er tijd voor hebt, moet je niet alleen Banff National Park bezoeken, maar ook Jasper. De weg tussen de twee parken, de Icefields Parkway, is bijzonder mooi. Jasper is veel groter dan Banff, de natuur is er even indrukwekkend, maar er komen wel een stuk minder toeristen.

Bezoek Lake Louise ook eens in de winter, dan hakken de personeelsleden van het sprookjesachtige hotel Fairmont Château Lake Louise een volledig ijskasteel op het meer. Bovendien kan je er van november tot juni schaatsen.

Gevaren
Het weer in de Rocky Mountains kan bijzonder snel omslaan. Zorg daarom steeds voor voldoende kleren, maar ook voor een zonnebril en zonnebrandcrème. De ultraviolette straling is bijzonder sterk in Banff en de sneeuw hoog in de bergen kan je verblinden.

Wanneer je de wildernis intrekt, doe je dat beter niet alleen. Geef de voorgenomen route aan iemand door en neem een kaart, voldoende kleding, water en eten mee. Wees er op voorbereid de nacht onderweg door te brengen, ook al ben je dat niet van plan. Wijk niet van de paden af, voordat je het weet ben je compleet verdwaald.

Ga nooit zonder begeleiding wandelen op een gletsjer. Je moet echt een deskundige zijn en over de juiste materialen beschikken om daaraan te beginnen. Een val in een bergspleet overleef je waarschijnlijk niet.

Houd altijd een veilige afstand tot dieren. Als regel geldt: 100 meter in het geval van wolven, beren en poema’s en 30 meter bij wapiti’s en andere grote zoogdieren. Het is overigens wettelijk verboden om dieren aan te raken. Huisdieren moeten altijd aan de lijn blijven en kinderen houd je beter dicht bij je. Wanneer je aangevallen wordt, probeer dan altijd duidelijk te maken dat je geen potentiële prooi bent. Dat doe je door te schreeuwen, jezelf groter te maken en terug te vechten. Hoe je je moet gedragen wanneer je een beer tegenkomt, lees je in onze berengids.

Vrouwelijke wapiti’s zijn gevaarlijk in de maanden mei en juni wanneer de kalfjes geboren worden en de mannetjes tijdens het paringsseizoen in september en oktober.

Rijd bijzonder voorzichtig in het park. Houd je steeds aan de voorgeschreven snelheid, vertraag zodra je een dier langs de weg ziet en wees voorzichtig met fietsers. Kruip zeker niet met alcohol op achter het stuur. De politie treedt daar bijzonder hard tegen op.

In het voorjaar en het begin van de zomer zitten er veel teken, vooral in gebieden waar gehoefde dieren grazen. Controleer je lichaam dagelijks en wanneer je gebeten bent en er treden vreemde symptomen op, ga dan direct naar een dokter.

Houd er rekening mee dat GSM’s meestal geen ontvangst hebben buiten de dorpjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content