Praktische informatie

Ligging
Kluane National Park ligt in het zuidwestelijke puntje van Yukon op de grens met Alaska en British Columbia.

Grootte
Kluane National Park is 22.000 km² groot. Samen met Wrangell-St Elias Park in Alaska en de Tatshenshini-Alsek rivieren in British Columbia vormt het één van de grootste aaneengesloten beschermde gebieden ter wereld.

Klimaat
Door de ligging, enorme hoogteverschillen en omvang kan het weer sterk variëren in het park. In het algemeen zijn de zomers redelijk warm. De dagen zijn dan bijzonder lang en de zon kan dan zo’n 19 uur per dag schijnen.

Temperaturen tot 33°C komen voor, maar de gemiddelde zomertemperatuur ligt eerder rond de 11°C. Hoog in de bergen is het natuurlijk kouder en kan het weer ook sneller omslaan. Bovendien is het zelfs midden in de zomer niet ongebruikelijk dat het vriest of sneeuwt. Ben daarom steeds op alle weersomstandigheden voorbereid.

De winters duren lang en de dagen zijn kort, het is dan maar 4 uur licht per dag. Bovendien is het koud. De temperatuur kan dalen tot -50°C en de gemiddelde temperatuur ligt ergens rond tussen de -10 en -15°C. Tegen eind oktober zijn alle meren in het park bevroren.

De beste periode om het park te bezoeken is van half juni tot half september, maar als je goed tegen koude kunt, kan je al vanaf half mei en tot eind oktober wandelingen maken in het park.

Toegang
Er zijn twee Visitorcenters: Haines Junction Visitor Reception Center dat het hele jaar door geopend is en Sheep Mountain Visitor Reception Center dat van mei tot september geopend is. Het park zelf is eveneens het hele jaar geopend.

Bereikbaarheid
Je kan Haines Junction – de ingang van het park – bereiken door in Whitehorse 160 kilometer naar het westen te rijden via de Alaska Highway. Whitehorse zelf kan je bereiken met de auto of met het vliegtuig. Er landen dagelijks vluchten uit Vancouver en verder geregeld vanuit Juneau, Anchorage en Fairbanks.

Veel bezoekers nemen de boot naar Haines of Skagway (Alaska) en rijden van daaruit naar het park. Vanuit Haines rijd je 250 kilometer naar het noorden via Haines Road.

Vervoer
Bij Kathleen Lake en Sheep Mountain kan je het park binnenrijden, maar verder is het park vrijwel alleen toegankelijk te voet, te paard, al raftend, enz.

Foto: ©YG Photo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content