Praktische informatie

Ligging
Banff ligt in het westen van Canada, in het westelijke deel van de provincie Alberta, 128 km ten westen van Calgary, 850 km ten oosten van Vancouver en 401 km ten zuidwesten van Edmonton. De afstand tussen het dorp Banff en Lake Louise bedraagt 55 km en tussen Banff en Jasper 287 km. De Trans Canada Highway 1 loopt dwars door het park en parallel daaraan de veel rustigere Bow Valley Parkway.

Grootte
Banff National park bestrijkt 2.564 km². Dat is ongeveer even groot als Belgisch Limburg.

Klimaat
De Canadese Rocky Mountains kennen een zeer afwisselend klimaat dat bovendien afhankelijk is van de hoogte. In de zomer is het er zeer aangenaam: fijne temperatuur, weinig neerslag en op zonnige dagen blijft het licht tot 23.00 uur, ideaal voor kampeerders.

Ook in de herfst komen er veel warme dagen voor, terwijl de lucht zeer helder en fris is. Het verschil met de zomer is dat de dagen langzamerhand minder lang worden en dat het tegen de avond behoorlijk kan afkoelen.

Vanaf november begint het meestal te sneeuwen, maar sneeuwstormen zijn op ieder moment in het jaar mogelijk, zelfs hartje zomer. In de winter is het gemiddeld -12°C, maar vrijwel ieder jaar in december of januari is er een periode van een week of twee dat de temperaturen plots dalen tot onder de -30°C.

Banff heeft het geluk te kunnen profiteren van de warme Chinookwinden, die er van het ene op het andere moment voor zorgen dat het voorjaar lijkt. In maart begint de lente, maar de sneeuw blijft nog liggen tot in april en hoog in de bergen zelfs tot het midden van de zomer. In mei en juni valt de meeste neerslag, meestal in de vorm van regen, maar soms valt er nog wat sneeuw.

De UV-straling in Banff is overigens het gehele jaar door bijzonder sterk. Dat heeft te maken met de hoogte en de zoninval in het gebied. Mensen verbranden er bijzonder snel. Zorg dus voor een grote fles zonnebrandcrème en een goede zonnebril.

Toegang
Banff National Park is het gehele jaar door geopend, alhoewel sommige wegen van tijd tot tijd afgesloten worden wanneer de weersomstandigheden dit vereisen. De drukste maanden zijn juli en augustus.

Bereikbaarheid
De eenvoudigste manier om Banff te bereiken is door naar Calgary te vliegen en daar een auto te huren of de bus te nemen. Andere mogelijkheden zijn de vliegvelden in Vancouver of Edmonton. Ook van daaruit lopen bussen naar Banff en Lake Louise, maar de afstand is een stuk langer. Tussen half april en half oktober loopt de Rocky Mountaineer tussen Calgary en Vancouver en deze luxetrein maakt een tussenstop in Banff.

Vervoer
Er rijden dagelijks verschillende Greyhound bussen tussen Banff en Calgary, Vancouver en tussenliggende plaatsen. De rit naar Calgary duurt rond de 2 uur en naar Vancouver 14 uur. Er rijden tevens Greyhound bussen naar Lake Louise en Canmore. Brewster Transportation zorgt voor een expressbus naar Jasper en gewone bussen naar Lake Louise. Er stoppen geen gewone treinen in Banff. Alleen de luxe Rocky Mountaineer trein maakt er een tussenstop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content