Natuur


Geografie
De provincie bestaat uit twee delen: de Appelachen, waar heel Newfoundland en een deel van Labrador toe behoort, en het Canadian Shield waar Labrador met uitzondering van het zuidoosten toe behoort.

In het westen van Newfoundland liggen de Newfoundland Higlands, een gebied dat vrij abrupt boven de kust uitsteekt en glooiend naar het oosten loopt. Het zuiden en oosten (Atlantic Upland) van het eiland zijn vlak, maar je vindt er wel veel meren en moerassen. Ook het noordelijke deel (Central Lowland) is vlak en enigszins glooiend.

Een groot deel van het eiland is, net als het zuiden en midden van Labrador, bedekt onder dichte arctische bossen. Het noorden van Labrador is eerder kaal te noemen, maar hier vinden we de indrukwekkende Torngat Mountains die heel abrupt tot boven de 1600 meter boven de zee uitsteken.

Fauna
In de bossen en toendragebieden in Labrador leeft een grote verscheidenheid aan dieren. Labrador staat vooral bekend om zijn kariboes. Er leven twee soorten kariboes: de zogenaamde ‘woodland caribous’ die het hele jaar in hetzelfde gebied leven en kariboes die voortdurend onderweg zijn en jaarlijks enorme afstanden afleggen. In Labrador leeft één van de grootste kuddes kariboes ter wereld.

Enkele andere veel voorkomende zoogdieren: ijsberen, zwarte beren, sneeuwhazen, sneeuwvossen, marters, bevers, lynxen, wolven, vossen, coyotes en eekhoorntjes.

Meer dan 350 soorten vogels leven in Newfoundland & Labrador. De provincie wordt daarom wel ‘zeevogelhoofdstad van Noord-Amerika’ genoemd.

Hoogste punt
Mount Caubvick met 1652 meter

Laagste punt
Atlantische Oceaan op het niveau van de zeespiegel

Grootste meren
In Labrador is Lake Melville in het oosten het grootste meer. Een ander groot meer is het kunstmatige Smallwood Reservoir in het westen.

De grootste meren op Newfoundland zijn Grand Lake, Red Indian Lake en Gander Lake.

Belangrijkste rivieren
De langste rivier in Labrador is met 335 kilometer de Churchill River. Andere belangrijke rivieren: Naskaupi, Eagle en Romaine.

Op Newfoundland is Exploits River met 240 kilometer de langste rivier. Een andere belangrijke rivier is de Gander River.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content