Algemene informatie


Hoofdstad
Yellowknife

Grootste steden
In Northwest Territories ligt maar één echte stad: Yellowknife. Andere plaatsen van enige betekenis: Hay River, Fort Smith, Inuvik, Rae, Fort, Simpson en Tuktoyaktuk.

Industrieën
Mijnbouw (goud en diamanten), olie, gas en toerisme.

Oppervlakte
1.171.918 km²
Northwest Territories is na Nunavut en Ontario de derde grootste provincie van Canada. Northwest Territories en Nunavut samen beslaan een derde deel van Canada.

Ligging
Northwest Territories is de middelste van de drie noordelijke provincies. Ten westen ervan ligt Yukon en in het oosten Nunavut. In het zuiden grenst de provincie aan British Columbia, Alberta en Saskatchewan.

Toetreding tot de Confederatie
15 juli 1870

Klimaat
In de Northwest Territories heersen twee klimaten. Het uiterste noorden kent een arctisch klimaat, het zuiden een subarctisch klimaat. In de hele provincie zijn de winters lang en koud en de zomers kort, maar het zuiden kent aanmerkelijk meer warme dagen en meer neerslag waardoor er bomen kunnen groeien. In het noorden is het klimaat zo extreem dat bomengroei niet mogelijk is.

In de winter kan de temperatuur in de hele Northwest Territories dalen tot -50°C. Vooral het noorden wordt bovendien vaak geteisterd door felle sneeuwstormen, erg gevaarlijk voor vliegtuigen omdat de piloten totaal verblind kunnen raken. In het noorden komt de temperatuur het hele jaar niet boven de 10°C uit. In het zuiden is het ongeveer drie maanden lang warmer dan 10°C.

Talen
Er bestaan maar liefst acht officiële talen: Chipewyan, Cree, Dogrib, Gwich’in, Inuktitut (Inuvialuktun en Inuinnaqtun), North en South Slavey, Frans en Engels. Maar vrijwel iedereen spreekt naast hun eerste taal ook Engels.

Foto: Northwest Territories Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content