Algemene informatie

Hoofdstad
St. John’s op het eiland Newfoundland.

Grootste steden
St. Johns, Corner Brook, Labrador City, Mount Pearl, Grand Falls-Windsor, Conception Bay South, Gander, Happy Valley-Goose Bay en Paradise.

Industrieën
Olie, gas, visserij, ijzererts, bosbouw en elektriciteit.

Oppervlakte
Met 405.720 km² is het de zevende grootste provincie in Canada. Het gebied is bijna twee maal zo groot als Groot-Brittannië. Newfoundland beslaat 108.860 km² en Labrador 296.860 km².

Ligging
Deze provincie bestaat uit twee delen: het eiland Newfoundland en Labrador op het vasteland. De twee worden gescheiden door de Strait of Belle Isle. Newfoundland ligt in de Gulf of St.Lawrence en Labrador grenst aan Quebec. Deze provincie vormt het meest oostelijke deel van Canada.

Toetreding tot de Confederatie
31 maart 1949
Daarmee is het laatste provincie om zich bij de Confederatie te voegen.

Klimaat
In deze provincie is het altijd frisjes, vooral in Labrador. Dat komt door de Arctische stroming en koude wind uit het noorden. Bovendien regent het er vaak en hangt er langs de kust vaak mist. Toch kan het weer voor verrassingen zorgen. Soms lopen de temperaturen in de zomer, die normaal rond de 16°C graden liggen, behoorlijk op. Omdat je hier kort aan de zee zit, kan het weer bovendien plotseling omslaan. Hele koude winters zoals verder naar het noorden en westen, komen hier dan weer niet voor. Meestal blijft de temperatuur steken rond het vriespunt.

Taal
In Newfoundland en Labrador wordt overwegend Engels gesproken. Slechts een half procent van de bevolking is van oorsprong Franstalig. De mensen spreken trouwens Newfoundland English, een soort Engels dat enigszins afwijkt van het Canadese Engels. Er zijn grammaticale verschillen, maar het belangrijkste kenmerk van Newfoundland Engels is het gebruik van woorden uit de taal van de Inuit en andere oorspronkelijke bewoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content