Alberta

Alberta is één van de mooiste provincies in Canada. De schitterende natuur en een klimaat waarbij de zon vrijwel het hele jaar door schijnt trekt jaarlijks duizenden toeristen naar deze Rocky Mountain-staat.

Alberta vormt de overgang tussen de bergketens van de Rocky Mountains in het westen en de uitgestrekte vlakke prairies meer naar het oosten. De toeristen komen vooral voor de indrukwekkende natuur van de Rockies. Daar liggen ook de meeste nationale parken: Banff, Jasper en Waterton Lakes.

Het noordoosten van Alberta is een ontoegankelijke wildernis van bergen, bossen, meren en rivieren. In het zuidoosten ligt een stukje ‘badlands’, een zeer droog gebied waar nauwelijks vegetatie groeit. Grillige rotspartijen in alle kleuren van de regenboog bepalen hier het landschap. De Red Deer River heeft een diepe kloof in de rotsen gevormd en zo fossielen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden in Albera leefden blootgelegd.

Nationale parken

Banff National Park is Canada’s oudste en bekendste nationale park Banff is precies zoals je je de Canadese natuur voorstelt: glinsterende, besneeuwde bergtoppen, turquoise meren waarin de omliggende bergen weerspiegeld worden, bloeiende alpenweiden, kronkelige riviertjes, watervallen, lichtblauwe gletsjers, warme bronnen en vooral heel veel wild.

Het veel grotere Jasper National Park ligt ten noorden van Banff. Het trekt door zijn ligging minder bezoekers dan Banff, maar is daardoor juist aantrekkelijker. De weg tussen Banff en Jasper, de Icefields Parkway, is één van de mooiste routes in heel Canada.

Deze weg loopt langs het Columbia Icefield, een gebied met dertig gletsjers dat nog overgebleven is uit de laatste ijstijd. Één van de grootste gletsjers, de Athabasca ligt vlak langs de straat. Je kan een wandeling over de gletsjer maken of een tocht met een speciale bus.

Ook het Waterton Lakes National Park ligt gedeeltelijk in de Rocky Mountains. Samen met Glacier National Park in de Verenigde Staten vormt Waterton Lakes het Waterton-Glacier International Peace Park, het eerste grensoverschrijdende nationale park ter wereld. Het vriendelijke prairielandschap verandert hier plotseling in een ruige bergwereld onderbroken door kraakheldere meren.

Bizons

Helemaal in het noorden van Alberta op de grens met de North Western Territories ligt het Wood Buffalo National Park, het grootste nationale park van Canada waar één van de laatste kuddes bizons leven. De subarctische mengeling van moerassen, bossen, grotten en zoutvlaktes vormt het leefgebied van duizenden zoogdieren en vogels waaronder de zwaar bedreigde trompetkraanvogel.

Elk Island National Park tenslotte beschermt een espenbos, een van meest bedreigde bossoorten ter wereld. Bizons, herten, wapiti’s en elanden lopen hier in het wild rond naast meer dan 250 verschillende soorten vogels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content