Wat moet je zien?

Christus de Verlosser

Dit 38 meter grote beeld van Christus waakt over Rio de Janeiro van op de 710 meter hoge berg Corcovado. Na meer dan tien jaar bouwen werd het beeld op 12 oktober 1931 officieel ingehuldigd. Met gestrekte armen lijkt deze Cristo Redentor zijn zegen over de stad en bij uitbreiding de wereld uit te spreken. Het beeld staat dan ook symbool voor de Braziliaanse gastvrijheid en de universiteit van de Christelijke boodschap.

Oorspronkelijk diende het beeld als herdenking van honderd jaar Braziliaanse onafhankelijkheid. De plannen zijn van de hand van Carlos Oswald. Ingenieur-architect Hector da Silva Costa voerde ze uit.

De Cristo Redentor prijkt op de Corcovado-berg, wat ‘de gebochelde’ betekent. Daarom is een trip naar het beeld ook een must omwille van het uitzicht. De trip naar boven kan met de auto, te voet of met een speciaal treintje en voert je door de bossen van het natuurgebied Tijuca. In 2007 is het beeld verkozen tot één van de moderne wereldwonderen.

Tijucawoud

Het woud beslaat de hele bergrug tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de stad. Daarmee is het regenwoud het grootste natuurpark in een stad ter wereld. Het huidige woud is heraangelegd door het Portugese koningshuis. In de koloniale periode had het woud namelijk plaats moeten maken voor koffieplantages.

Met zijn watervallen, meertjes en weelderige vegetatie biedt het woud onderdak aan honderden plantensoorten en kleine wilde diertjes. Naast de Corcovado ligt ook de nog iets hogere berg Pedra da Gavea in het woud. Maar het meest volledige panorama op de stad krijg je op Vista Chinesa, genoemd naar de Chinese immigranten die op de theeplantages werkten.

Haar naam ontleent het park aan haar oorspronkelijke bewoners. Tijuco betekent in de taal van de Tupi-indianen namelijk moeras of modderpoel. In 1961 werd het woud uitgeroepen tot Nationaal Park. Om alle mooie plekjes zeker te zien, kan je het best bezoeken met een gids.

Suikerbroodberg

De Suikerbroodberg of dat ander wereldberoemd symbool van Rio. Ook van op deze bijna 400 meter hoge berg heb je een schitterend panorama over de stad. Eigenlijk bestaat de berg uit twee verschillende heuvels: Morro da Urca en Pão de Açucar.

Een kabelbaan voert je eerst naar Morro da Urca op 220 meter hoogte, daarna gaat de tocht verder naar Pão de Açucar. Voor de sportievere medemens is het ook mogelijk om de berg letterlijk te beklimmen. Met zijn meer dan 270 pistes behoort hij tot de grootste rotsklimgebieden in een stad ter wereld.

De berg dankt haar faam vooral aan haar karakteristieke, kegelachtige vorm. Het is een granieten rotsblok, zoals Rio er nog zes andere heeft. Haar afgeronde, gladde vorm dankt de berg aan erosie. Van op de berg heb je een prachtig zicht op de baai van Guanabara, de Urca-wijk en het ‘Rode Strand’.

Bovendien heeft de berg een grote historische waarde. De stad is namelijk aan haar voet opgericht. In de middeleeuwen verplaatste de stad zich, zoals bij Europese burchten, naar de top van de heuvel. Om nadien haar nooit ophoudende uitbreiding te vinden aan de voet van de berg.

Stranden: Copacabana, Ipanema en Barra da Tijuca

Op de stranden van Rio leeft de sfeer van de stad verder: muziek, levensvreugde en schoonheid. Zo wordt er gezegd dat op de Braziliaanse stranden de mooiste vrouwen flaneren. Tot mans vreugde hebben die vrouwen bovendien niet altijd even veel aan. De Braziliaanse mannen komen naar het strand voor de vrouwen, maar ook voor een partijtje beachvoetbal of -volleybal.

Vooral Copacabana is wereldberoemd. Het meer dan vier kilometer lange strand met haar elegante buiging in de vorm van een halve maan is dan ook zeer toeristisch. Een ander beroemd strand, Ipanema, wordt enkel door het kleine strand Arpoador van Copacabana gescheiden. Dit twee kilometer lange strand is de place to be om beroemdheden te spotten. Bovendien is het strand verweven met het stadscentrum, waar je leuke winkelstraten en gezellige restaurants vindt. Arpoador staat dan weer bekend als ‘het Rode Strand’. Die naam dankt het aan haar zand, dat door de zon rood lijkt. Voor het langste strand van Rio, een dikke twaalf kilometer, moet je op Barra da Tijuca zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content