Regenwoud

Het Amazone regenwoud beslaat veertig procent van Brazilië en zorgt voor 50 procent van de zuurstof in de wereld. In dit immense gebied komt een derde van alle dieren ter wereld voor en er leven talloze inheemse volkeren die heel weinig of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben. Het gebeurt geregeld dat er dieren of planten of zelfs mensen ontdekt worden waarvan niemand het bestaan kende.

Minder bekend is het Atlantische regenwoud met tropische wouden, mangrovebossen en savannes in de buurt van Rio de Janeiro, São Paulo en Paraná. In het verleden nam dit regenwoud 30 procent van het grondgebied van Brazilië in beslag, maar dat is ondertussen geslonken tot 7 procent.

In de parken Nacional da Tijuca in Rio de Janeiro, Nacional do Itatiaia tussen Rio de Janeiro en Minas Gerais en Parque Nacional do Iguaçu worden delen van dit bijzondere regenwoud beschermd.

Het wereldberoemde beeld van Jezus dat vanaf de top van de Corcovado berg Rio de Janeiro domineert ligt in het Tijuaca park. In de negentiende eeuw waren alle bomen hier gekapt en besloot de burgemeester van Rio een nieuw bos aan te leggen. Met als resultaat het grootste stadsbos ter wereld.

Parque Nacional do Itatiaia is het oudste nationale park in Brazilië. Binnen het park ligt de Mantiqueira bergketen met toppen tot 2787 meter (Pico das Agulhas Negras). Het park bestaat uit een hooggelegen deel – tussen de 1800 en 2500 meter – en een laaggelegen deel – tussen 1100 en 1800 meter. De vegetatie in de twee delen is totaal verschillend en in het lage deel liggen enkele prachtige watervallen.

Itatiaia trekt behalve klimmers en wandelaars veel vogelaars omdat er zo’n 250 verschillende soorten vogels in het park leven.

De Iguaçu watervallen op de grens met Argentinië behoort tot de grootste bezienswaardigheden in Brazilië en Argentinië. Het water van 275 watervallen stort zich over een lengte van 2700 meter tussen kleine eilandjes met veel geweld naar beneden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content