Tussen het Amazone regenwoud en het Atlantische regenwoud ligt een heel ander en voor veel mensen niet-Braziliaans landschap. In Caatinga (tien procent van Brazilië) is het meestal erg droog en de natuur steppeachtig. Hier groeien cactussen en doornachtige struiken en bomen.

Hier leven heel veel soorten bijzondere vogels. Op de site Birds of Caatinga vind je een overzicht. Kort geleden werd de Caatinga specht, waarvan men dacht dat die uitgestorven was tot grote vreugde van vogelaars wereldwijd, opnieuw waargenomen.

Nog groter is Cerrado. Deze grootste savanne in Zuid-Amerika die doorloopt in Bolivia en Paraguay bestrijkt 20 procent van het Braziliaanse grondgebied. Cerrado is genoemd naar de grillige en ‘gekrulde’ (letterlijke vertaling van cerrado) struiken die er groeien en vormt een soort overgangsgebied tussen de tropische regenwouden en het droge Caatinga.

In Cerrado vind je een enorme biodiversiteit: sommige delen lijken op het Amazonewoud maar dan minder begroeid, in andere delen lijkt het of je in Caatinga bent. Ook de plantengroei is zeer gevarieerd: van de 10.000 plantensoorten groeit 45 procent enkel in Cerrado. Bijzondere dieren die er voorkomen zijn onder andere de reuzenmiereneter, het reuzengordeldier, de jaguar en de manenwolf.

Helaas is de grond in Cerrado ook zeer geschikt voor de sojateelt. De bevolking in dit deel van Brazilië is erg arm en daarom gedwongen om grote delen van de cerrado te gebruiken om via het verbouwen van soja in hun levensonderhoud te voorzien.

Nog iets verder naar het zuiden, in het geografische midden van Zuid-Amerika, ligt de Chapada dos Guimarães. In prehistorische tijden was dit gebied, net als het zuidelijker gelegen Panatal, de bodem van een binnenlandse zee. Met een beetje geluk vind je hier nog fossielen uit die tijd. Het landschap lijkt hier buitenaards met grillige rotsformaties, kalkstenen klippen en prachtige watervallen waaronder de 66 meter hoge Viu de Noiva (bruidssluier).

Op de grens met Bolivia en Paraguay ligt het andere deel van de prehistorische binnenzee. Pantanal – het grootste drasland ter wereld – is net zo groot als heel Frankrijk met een zeer gevarieerde en vruchtbare natuur van moerassen, lagunes, rivieren, modderpoelen, bossen en een unieke collectie waterplanten.

Tijdens het regenseizoen stroomt heel Pantanal, met uitzondering van de hoger gelegen cordilheiras, onder water. Voor dieren zijn de levensomstandigheden in dit gebied daardoor zeer gunstig. Er leven duizenden soorten dieren waaronder poema’s, capibara’s en apen, maar vooral ook veel vissen (zoals de bloeddorstige piranha), vogels en reptielen.

Iets ten zuiden van Panatal liggen twee prachtige waterrecreatiegebieden: Bonito en Bodoquena. Deze twee paradijsjes met sprookjesachtige grotten, kristalheldere meertjes en rivieren en honderden watervallen, vormen het centrum van ecotoerisme in Brazilië. Je kan hier heerlijk zwemmen en snorkelen in het gezelschap van fel gekleurde tropische vissen.

Voor de beste duikplaats in Brazilië moet je naar Fernando de Noronha, een archipel van 21 eilandjes van vulkanische oorsprong op 550 kilometer voor de Braziliaanse kust. Enkel het grootste eiland Vila dos Remédios is bewoond. Op de overige eilanden zijn de stranden en het onderwaterleven nog helemaal ongeschonden. De Braziliaanse overheid wil dat graag zou houden. Daarom heb je een vergunning nodig om naar Fernando de Noronha te mogen reizen en je mag er maximaal zeven dagen blijven.

Je kan hier zwemmen tussen een uitbundige onderwaterflora in het gezelschap van haaien, tonijnen en bij Baia de Golfinhos dolfijnen. De archipel staat daarnaast bekend om zijn unieke populatie tropische vogels.

Je kan hier trouwens een uniek klimatologisch wonder aanschouwen. Terwijl er nergens een wolkje te bekennen is, kan het hier regenen op een klein stukje strand van zo’n tien meter breed.

De avontuurzoekers kunnen hun hart ophalen in Chapada Diamantina. In dit nationale park met hoge bergen, kloven, grotten, watervallen, rivieren en heldere meren kan je avontuurlijke trektochten maken. Je wordt bovendien getrakteerd op een overweldigende bloemenpracht en een afwisseling tussen savanne en regenwoud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content