Moderne steden

Porto Alegra in het zuiden van Brailië is een drukke stad met een nachtleven vergelijkbaar met New York, maar dan in het klein. Het is een moderne industriestad, maar interessant om zijn musea en de mooie omgeving. In een gebied dat doet denken aan de Europese Alpen liggen twee door Duitsers gestichte stadjes: Gramado en Canela.

Gramado is een bijzonder schilderachtig stadje met charmante huizen, mooie parken, gezellige straatjes en de gaststad van talloze evenementen waaronder een belangrijk filmfestival. In Canela heb je het gevoel in een Zwitsers bergdorpje beland te zijn: houten chalets met voor de ramen bloembakken met bloeiende bloemen.

Florianopolis ligt een stuk ten noorden van Porto Alegra en is een moderne stad op een eiland met dezelfde naam. Op dit eiland vind je letterlijk alles: een stad waar moderne en oude delen harmonieus samen gaan, kleine vissersdorpjes, surfplaatsen die doen denken aan Santa Barbara en San Diego in Californië, badplaatsen die zo in Florida zouden kunnen liggen, een ongerepte natuur in het binnenland en de mogelijkheid om walvissen te zien.

Ook Fortaleza in het noorden van Brazilië bezit prachtige stranden – maar liefst 25 kilometer lang -, een historisch centrum en moderne, drukke buitenwijken. De mooiste stranden vind je ten oosten van de stad. Praia de Iracema is populair bij intellectuelen en bohémiens, op Praia do Futurokomen vooral surfers en zwemmers.

Fortaleza staat bekend om de verkoop van lokale handwerkproducten zoals borduurwerk, lederwaren, keramiek en kant. Je kan daarvoor beter niet naar de toeristische winkeltjes gaan. In deMercado Central en de Feirinha Beira Mar heb je een grotere kans om mooie, goedkope souvenirs te vinden.

Natal, eveneens in het noorden van Brazilië, wordt wel de Stad van de Zon genoemd om zijn grote hoeveelheid zonne-uren, ongeveer 3000 uur per jaar. Voor mooie gebouwen hoef je hier niet te zijn, maar wel voor witte zandstranden, eindeloze zandduinen, rust en natuurlijk zon. Natal is de Braziliaanse stad die het dichtst bij Europa ligt. Bovendien is het een erg veilige stad met een hele vriendelijke bevolking.

Manaus tenslotte is één van de weinige steden in het Braziliaanse binnenland. Deze stad midden in het Amazone regenwoud kende een enorme groei toen er in de buurt rubber werd gevonden. Maar toen de handel in rubber afnam, was ook Manaus opeens een stuk minder interessant.

Tegenwoordig is het een belangrijke havenstad omdat Manuas op het kruispunt van de Rio Negro en de Rio Solimões ligt. De plaats waar het zwarte water van de Rio Negro het gele water van de Rio Solimões ontmoet – de Encontro das Águasis – is een zeer bijzonder schouwspel dat je hier zeker moet bezoeken. Tien kilometer lang blijft het water van de beide rivieren naast elkaar stromen totdat de twee rivieren uiteindelijk in elkaar opgaan en de Amazone vormen.

De meeste toeristen komen enkel in Manaus om van daaruit door te reizen naar het Amazonewoud. Toch liggen er een paar indrukwekkende gebouwen in de stad waaronder het neoklassieke Amazones Theater en de Jezuïetenkerk die het centrum van Manaus domineert. In het havengebied zal je onder de indruk zijn van de grote aantallen enorme schepen die hier aanmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content