Evenementen

Om het nieuwe jaar in te zetten ben je in Rio aan het goede adres. De beroemde stranden van Copacabana veranderen dan in één grote witte mensenzee. Meer dan twee miljoen Brazilianen en toeristen wonen er jaarlijks het spectaculaire vuurwerk bij. Om geluk en vrede af te dwingen kleden ze zich in het wit. Qua ondergoed kiezen ze voor geel, omdat dat geld en rijkdom zou brengen. Ook gooien ze bloemen in de zee ter verering van Jemanyá, de Afrikaanse godin van de zee. Als de bloemen zeven golven overwinnen, worden ze door de godin aanvaard en willigt ze de bijgaande wensen in.

De eerste echte feestdag van het jaar is die van Sao Sebastiao, de patroonheilige van Rio, op 20 januari. Die dag wordt zijn beeld tijdens een religieuze processie naar de kathedraal van Rio gedragen, waar een mis volgt. Daarna breekt in de hele stad feest uit: paardenraces, muziek en samba.

In februari is het tijd voor het grootste en meest bekende feest: carnaval. Het festijn combineert Afrikaanse, Indiaanse en Portugese invloeden. Uit die vermenging ontstond zowel de muziek als de dans van de samba.

Carnaval begint de vrijdag na Pasen en duurt vier dagen. Op de eerste dag is er een stoet van kinderen, zaterdag treden kleine muziekgroepjes uit de wijken ofte blocos op. Zondag en maandag volgt het bekendste deel: de parade met de zestien beste sambascholen in de Sambodromo, het speciale stadion voor carnavalshows. Per school zijn er tussen 500 en 5000 deelnemers.

Naast Brazilianen trekt dit spektakel ook massa’s toeristen. Iedereen zingt, danst en drinkt mee. Doel van het feest is om liefdesverdriet te vergeten, te protesteren tegen corrupte politici en armoede aan te klagen.

Juni is de feestmaand van een de heiligen Sint-Jan, Sint-Antonius en Sint-Pieter. Die worden gevierd met grote vreugdevuren. Rond de vuren staan er eet- en drankkraampjes, wordt er gedanst en steekt men vuurwerk af.

Kleiner, maar minstens even kleurrijk is de Rio de Janeiro Pride begin juli. Met deze praalwagenstoet willen holebi’s de aandacht vestigen op hun rechten. Ongeveer 100.000 mensen genieten jaarlijks mee van hun spektakel.

Daarnaast huisvest Rio het grootste filmfestival van Latijns-Amerika. Naast de Braziliaanse premières kan je er eind september nog van ongeveer 500 andere, internationale films, documentaires en kortfilms proeven. Op het einde van dit Festival do Rio wordt de beste film bekroond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content