Brazilië

Brazilië is geen land voor middelmatigheid. Alleen de top en de bodem hebben hun plaats in dit door de natuur gezegende land. Brazilië is de hemel en de hel op aarde.

Land van uitersten, land van contrasten. Het is geen land voor middelmatigheid. Alleen de top en de bodem hebben hun plaats in dit door de natuur gezegende land. Brazilië is de hemel en de hel op aarde.

Bij het horen van de naam Brazilië denken mannen in de eerste plaats aan voetbal en vrouwen. Overal – op pleintjes, in de straten, op het strand – worden partijtjes voetbal gespeeld.

Samba

De Braziliaanse danseressen worden minstens met evenveel superlatieven gehonoreerd als de voetballers. Zéér terecht. Wanneer het sambaorkest zijn duivels ontbindt, dansen de cariocas de ziel uit hun lijf. Brazilianen weten als geen ander volk wat feestvieren betekent.

Wie Brazilië écht wil beleven, raden we aan om te reizen met volle teugen en een stap in de wereld te zetten. Maar wees niet blind voor de schrijnende toestand in de favella’s, de “Vierde Wereld” die de meeste steden omzoomt.

Het is een goeie vijf eeuwen geleden dat de Portugees Pedro Alvares Cabral per ongeluk voor de kust van Porto Seguro voor anker ging. Meteen weet je waarom er in Brazilië Portugees gesproken wordt.

Brazilië is het vijfde grootste land van de wereld. Het land heeft dan ook héél wat te bieden. Een bloemlezing.

Recife doet het meest aan Europa denken en wordt the Venice of Brazil om de 39 bruggen die de stad telt. Het is een zeer aangename stad die uitnodigt tot kuieren langs de kanalen en het verkennen van het architecturaal erfgoed. De stad straalt een zekere rijkdom uit.

Vanuit Recife bezoek je zeker ook de vlakbij gelegen stad Olinda, de eerste echte stad die de Portugezen gebouwd hebben, hoofdstad ook tot 1810. Het oude stadsgedeelte – met zijn smalle, klimmende steegjes en oude, krakende kloosters – is beschermd door de Unesco.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro mag uiteraard niet ontbreken op het programma. Om de schoonheid van deze legendarische stad te vatten, moet je beslist de helikopter instappen. Dan zal je zien dat het de setting is, de inplanting in de natuur en het landschap, die van deze stad één van de mooiste van de wereld maakt. Het zijn allemaal kleinere wijken die tussen de talrijke beboste heuvels ingeplant zijn.

Rio is als een groot huis, met vele kamers, waar een vorm van intimiteit heerst. Rio heeft ook iets Frans. De architectuur en de getuigenissen van art nouveau doen aan Parijs denken. Je kent de beroemde wijken Copacabana en Ipanema, maar heb je al eens van Leblon gehoord? Prachtige wijk met een reeks mooie gebouwen.

Copacabana

Maar je bent natuurlijk niet alleen voor de mooie gebouwen naar Rio gekomen. De stad dankt haar wereldreputatie aan de schoonheid van haar dochters, de cariocas, die je kan bewonderen op de stranden van Ipanema en Copacabana. Elke dag van de week, 52 weken per jaar, is het hier feest.

Van een heel ander kaliber is de stad Sao Paulo, met bijna 20 miljoen inwoners, nummer drie in de wereld. Sao Paulo is hét zakencentrum van Brazilië en wordt omringd door gigantische favella’s waar miljoenen mensen in appelsienkisten leven. De binnenstad heeft heel wat te bieden op cultureel gebied en telt onnoemelijk veel mooie cafés en trendy restaurants.

Natuurschoon

Voor natuurschoon moet je naar Iguaçu waar de meest indrukwekkende watervallen van de wereld de grens met Argentinië vormen. Bekijk de watervallen langs Braziliaanse én Argentijnse kant.

Ook Pantanal, een 24 miljoen hectaren groot natuurgebied op de grens met Bolivia en Paraguay, mag je niet overslaan. In dit grootste draslandgebied ter wereld leven 695 soorten vogels en vind je de rijkste collectie waterplanten ter wereld. Bird watchers paradise.

Nachtritme

De meest Braziliaanse stad van Brazilië is ongetwijfeld Salvador da Bahia, een zwoel nest, met 1,8 miljoen inwoners die leven op het ritme van de dreunende drums. Op pleinen en straathoeken spelen orkestjes en wordt er tot diep in de nacht gedanst dat het een lieve lust is.

De verdwaalde reiziger waant zich in Afrika. Kleuren, geuren en meeslepende klanken. Pelourinho, de historische wijk van de stad, werd met de steun van de Unesco nieuw leven ingeblazen. Vergeet hier vooral niet de Bahiaanse keuken uit te testen, bijvoorbeeld de uitstekende moqueca.

Hippies

De provincie Bahia is ook bekend om zijn prachtige stranden, bijvoorbeeld in Praia do Forte. Een andere bezienswaardigheid is het hippiedorp Arembepe, waar in vroegere tijden Janis Joplin, Jimi Hendrix en Mick Jagger hun vakanties doorbrachten. Nu wordt het dorp bewoond door kunstenaars en hippies die in de jaren ’60 zijn blijven hangen.

Eindpunt van de rondreis is Porto Seguro, de plaats waar destijds alles begon. Op 22 april 1500 ging Cabral hier aan land. Dit kleine koloniale stadje is de vakantieplaats bij uitstek van de Brazilianen.

In Porto Seguro is het eeuwig feest. Elke nacht wordt er gedanst in één van de vele wulpse danstenten op het strand. Tot de zon weer opkomt. En de dag een lui intermezzo vormt naar alweer een nieuwe feestnacht.

Bron: Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content