Brasilia, Rio de Janeiro en Sao Paulo

Rio de Janeiro behoort tot de mooiste steden ter wereld. Zijn ligging op een smalle strook land tussen de bergen en de zee is uniek. Bovendien hebben weinig steden ter wereld maar liefst twee plaatsen van waaraf je een schitterend uitzicht hebt over de hele stad: de Suikerbroodberg en de Corcovado berg met het wereldberoemde beeld van Jezus, vorig jaar verkozen tot één van de nieuwe zeven Wereldwonderen.

Ook de hoofdstad Brasilia is uniek. Brasilia werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw speciaal gebouwd om als hoofdstad te dienen. Tot die tijd leefde verreweg het grootste deel van de Brazilianen langs de kust. Om meer controle over het binnenland te krijgen besloot de toenmalige president om de hoofdstad, die meteen net zo monumentaal moest zijn als bijvoorbeeld Washington en Sint Petersburg, landinwaarts te bouwen.

Braziliaanse architecten, waaronder Oscar Niemeyer, kregen de opdracht een stad te ontwerpen. Ze gingen uit van het concept dat iedere wijk een specifieke functie moest hebben. De stad kreeg de vorm van een vliegtuig. In de romp kregen de regeringsgebouwen een plaats, in de vleugels kwamen appartementsgebouwen voor de overheidsambtenaren en in de buitenwijken zouden de huizen voor de overige bewoners verrijzen.

Voor toeristen geïnteresseerd in moderne architectuur is Brasilia een waar paradijs, maar voor de inwoners is het een stuk minder aangenaam. De stad is zo uitgestrekt en de verschillende wijken liggen zo ver uit elkaar dat je voortdurend enorme afstanden moet rijden.

Sao Paulois een onvoorstelbaar grote stad: met 10 miljoen inwoners de grootste in heel Zuid-Amerika en de derde grootste stad in de wereld.

Sao Paulo is rijk aan musea en parken. Vooral Ibirapuera Park is een leuke plaats om ’s middags te bezoeken. Paulistanos – zoals de inwoners van Sao Paula zichzelf noemen – komen hier een rondje joggen, een wandeling maken of luisteren naar een concert. Bovendien liggen in dit park drie door Oscar Niemeyer ontworpen musea: Museu de Arte Moderna, Bienal and Oca.

Sao Paulo is ook de rijkste stad in Brazilië en trekt daarom immigranten uit de hele wereld. Daaraan dankt de stad zijn grote diversiteit aan inwoners en wijken. Je kan het beste gewoon een beetje rondlopen door de wijken met Italiaanse, Japanse, Arabische of Joodse invloeden.

Aan zijn gevarieerde bevolking dankt Sao Paulo ook zijn goede reputatie op het gebied van gastronomie. Je kan in Brazilië nergens zo lekker eten als hier. Het Jardins district is het culinaire en sociale hart van Sao Paulo. Ook voor zon, zee en strand kan je terecht in Sao Paula. Er zijn mooie stranden in overvloed. Paulistanos weten bovendien als geen ander wat feesten is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content