Amazonewoud

Het Amazonegebied is zonder twijfel het mooiste natuurgebied ter wereld. Doorheen de streek stroomt de Amazone, ook wel Marañon of Solimões genoemd, met zijn honderden zijtakken. In totaal is de stroom zo’n 7025 kilometer lang, waarvan meer dan 3000 kilometer in Brazilië ligt.

Men noemt dit gebied regenwoud, omdat het er zo vochtig is. Al wil dat niet zeggen dat het er voortdurend regent. Bovendien is het er door zijn ligging op de evenaar heel heet. Die combinatie van vochtigheid, regen en hitte zorgt ervoor dat het regenwoud een heel rijk ecosysteem is. Diep verscholen in het woud groeien tienduizenden uitzonderlijke planten, waartussen zich al even unieke dieren schuil houden.

Het woud zelf is zo’n vijf miljoen km2 ofte 140 keer België groot. Het grootste deel van het woud ligt binnen de grenzen van Brazilië, maar in totaal ligt het gebied verspreid over nog acht andere landen. In het Amazonewoud wonen er ongeveer tien miljoen mensen, onder wie voornamelijk indianen. Het regenwoud wordt ook wel de groene long van onze planeet genoemd. Al is er de laatste jaren veel te doen rond de bedreigende houtkap.


Ecotoerisme

Door die bedreiging is er een nieuw soort toerisme ontstaan: het ecotoerisme. Via begeleide tochten wil men toeristen van over de hele wereld bewust maken van het probleem. Je maakt er kennis met de natuur, de lokale bevolking en de milieuproblemen. Zo kan je de nacht doorbrengen in een junglehotel, een apensafari maken of op zoek gaan naar kaaimannen. Al is een portie geluk daarbij wel nodig.

Uitvalsbasissen

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is dit tropische regenwoud erg toegankelijk. Zowel te voet als per boot zijn er allerlei tochten mogelijk. Wel aangeraden is het om het woud met een gids te verkennen. Vanuit verschillende steden in het gebied vertrekken georganiseerde trektochten. Ideale uitvalsbasissen zijn Manaus, Belém en Santarém.

Manaus, de hoofdstad van het Amazonegebied, ligt midden in het woud op de plaats waar Rio Solimoes en Rio Negro samenstromen en verder gaan als Rio Amazonas. Behalve het operagebouw Teatro Amazonas, een theater in Italiaanse renaissancestijl, is er niet veel te zien in de moderne stad. Wel vormt ze, door haar luchthaven, een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het woud.

Vanuit Manaus loont een boottocht naar Encontro das Aguas meer dan de moeite. Wonderwel mengt het bruingele water van de Rio Solimoes zich nog een tijdje niet met het donkere water van de Rio Negro, hoewel de rivieren wel al één stroom vormen. Ook is dit een ideale plaats om dolfijnen te spotten. Als je niet veel tijd hebt, is een bezoek aan het Amazon Ecopark een aanrader. Op drie kwartier varen van Manaus kan je er kennis maken met een grote groep apen en met talrijke soorten orchideeën.

Belém of de toegangspoort tot het Amazonegebied is een groene stad met Europese uitstraling. Haar naam dankt deze stad langs de monding van de Amazone aan haar stichtingsdatum op 12 januari 1616. Aangezien Kerstmis net voorbij was, noemden de Portugezen de stad naar Bethlehem. In het oude centrum ligt de Mercado Ver-o-Peso, een beroemde markt vol plaatselijke producten en verse vis.

Een tochtje met de watertaxi op de nabijgelegen Rio Guama is de ideale manier om een eerste indruk te krijgen van het Amazonegebied. Of je kan naar het Museu Paraense Emilio Goeldi: in die botanische tuin, genoemd naar een Zwitserse onderzoeker van het tropische regenwoud, kan je kennis maken met de fauna en flora uit het Amazonegebied. Om je volledig onder te dompelen in de natuurpracht, kan je met een boot van Belém naar Manaus varen. Met de lijnboot is die tocht vrij goedkoop. Samen met de lokale bevolking slaap je er in een hangmat op het dek.

Op ongeveer zevenhonderd kilometer of drie dagen varen van Belém ligt de levendige havenstad Santarém.Hier vloeien de blauwgroene Rio Tapajos en de bruine Rio Amazonas samen, al blijft het water ook bij deze rivieren nog gedurende enkele kilometers gescheiden. De oevers van de Rio Tapajos bestaan uit prachtige witte stranden.

In de omgeving van Santarém ligt Monte Alegre met de rotsschilderingen van de Serra do Ererê. Ze zijn meer dan 11.000 jaar oud, erg goed bewaard en bevatten een intrigerende symboliek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content