Algemene informatie

Ligging
Brazilië ligt grotendeels op het zuidelijk halfrond in Zuid-Amerika. Het grenst aan alle landen in Zuid Amerika behalve Chili en Ecuador.

Klimaat
Brazilië kent een tropisch klimaat. Het wordt er redelijk warm, maar over het algemeen niet zeer heet en het is vochtig. Vooral in het Amazonegebied valt veel neerslag. Er zijn twee regenperiodes; een grote in de maanden februari tot juni en een kleine in de maandenoktober tot januari.

In de zomermaanden (november tot april) zit er weinig variatie in de temperaturen. In de bergen ligt de temperatuur rond de 23°C en in het binnenland rond de evenaar schommelt de temperatuur tussen de 29 en 38°C. In het Amazonegebied blijft de temperatuur in de winter (mei tot oktober) vrijwel hetzelfde als in de zomer.

In de hooglanden wordt het wel een stuk koeler en dalen de temperaturen tot 14°C. Het enige gebied met een groot verschil tussen het weer in de zomer en in de winter is het zuiden. In de zomer is het daar benauwd en warm en in de winter regent het er zeer veel.

Oppervlakte
8.511.965 km². Dat is 279 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Brasilia

Belangrijkste steden
Brasilia, Rio de Janeiro, São Paulo, Salvadaor de Bahia, Manaus.

Staatsvorm
Presidentiële federale republiek.

Bevolkingsgroepen
Blanken (voornamelijk van Portugese afkomst), mestiezen (mensen van gemengde afkomst), indianen.

Talen
Portugees, inheemse talen zoals Tupi en Guerani.

Godsdienst
Rooms-katholicisme, protestantisme, jodendom, wetenschappelijk spiritisme (candomblé).

Feestdagen
1 januari : Nieuwjaarsdag
20 januari: Stichtingsdag van Rio de Janeiro (enkel in Rio)
25 januari: Stichtingsdag van Sao Paulo (enkel in Sao Paulo)
Carnaval
Goede Vrijdag
Pasen
21 april: Tiradentes dag (Braziliaanse onafhankelijkheidsstrijder)
1 mei: Dag van de Arbeid
Hemelvaart
Sacramentsdag (Corpus Christi)
7 september: Onafhankelijkheidsdag
12 oktober: Heilige Vrouwe Aparecida (De Zwarte Vrouwe, patroonheilige van Brazilië)
2 november: Allerzielen
15 november: Dag van de Republiek
20 november: Zumbi’s verjaardag (vooral in Rio de Janeiro)
25 en 26 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Weetjes

Brazilië heeft waarschijnlijk de meest gemengde bevolking ter wereld. Oorspronkelijk woonden er alleen Indianen. Rond 1500 kwamen er Portugezen bij. In 1700 gevolgd door Fransen en Nederlanders in het noorden en Italianen, Duitsers, Spanjaarden en Japanners in het zuiden. Voeg daar nog Afrikaanse slaven en Oost-Europeanen bij en de mengeling die dan ontstaat is de huidige Braziliaanse bevolking.

Brazilië is hét land van de Carnaval. Het werd er voor het eerst in 1641 gevierd. Aanvankelijk in Portugese stijl, dat wil zeggen met Portugese muziek en gevechten met water en citroensap. Langzamerhand deed Braziliaanse muziek zijn intrede en veranderden de gevechten (die overigens nu nog bestaan) in parades met prachtig uitgedoste, dansende vrouwen. Vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw is de Braziliaanse carnaval langzaamaan uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie.

Carnaval is weer onlosmakelijk verbonden met de samba. Net als de bevolking is ook de samba een mengeling van allerlei invloeden. De samba vindt zijn oorsprong in de ritmes die Afrikaanse slaven met zich meebrachten. De Brazilianen vermengden deze ritmes met de polka, habanera, maxixe en chorinho. Zo is het zeer ingewikkelde ritme van de huidige samba ontstaan.

Rio de Janeiro is een van de levendigste steden ter wereld. De inwoners genieten van het strand, muziek, zon, zee, drank en sport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content