Praktische informatie

Tijdzone– 5 uur in de winter, – 6 uur in de zomer.

GeldBoliviano

Beste reistijdHet toeristenhoogseizoen ligt in de Boliviaanse winter (juni tot en met september). Dat is de droogste periode en de tijd dat de fiësta’s plaatsvinden.

Culturele gedragsregelsIn restaurants is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.

Spreek de oorspronkelijke bewoners nooit aan met Indianen. Die naam beschouwen ze als een belediging. Noem ze liever ‘campesinos’.

AfstandDe afstand tussen Brussel en La Paz is 10.250 kilometer. Je vliegt er ruim 12 uur over.

VerkeerZelf rijden in Bolivia is absoluut geen aanrader. Bolivia staat bekend om zijn slechte wegen. De meeste zijn onverhard en vaak erg smal, zeker tegen de steile hellingen van de Andes op kan dat zeer beangstigend zijn. Bovendien ontbreken verkeersborden zodat je gemakkelijk verdwaalt. Wil je toch proberen zelf te rijden, huur dan in ieder geval een auto met vierwielaandrijving.

Openbaar vervoerRondreizen in Bolivia is niet erg aangenaam. Slechts vijf procent van de wegen is verhard. Vliegen is daarom de beste optie, maar de vluchtschema’s veranderen vaak op het laatste ogenblik en het komt geregeld voor dat vluchten plotseling worden geannuleerd.

Controleer daarom altijd nog van tevoren of je vlucht nog wel volgens schema vertrekt. Vliegen is overigens wel erg goedkoop en bespaart je een heleboel tijd.

Er zijn twee treinverbindingen in Bolivia. De lijn in het oosten loopt tussen Santa Cruz en de Argentijnse en Braziliaanse grens. De spoorlijn in het westen verbindt Oruro met Tupiza. De treinen rijden vreselijk traag en zijn een toonbeeld van chaos.

Heb je weinig geld en veel tijd, dan is rondtrekken met de bus een mogelijkheid. Comfortabel is het zeker niet: de wegen behoren tot de slechtste in de hele wereld, de bussen zijn meestal propvol, in de bus is geen toilet en de bus onderbreekt zijn tocht hoogst zelden voor een sanitaire stop. Maar het is wel een leuke manier om kennis te maken met het dagelijks leven van de Bolivianen.

Binnen steden kan je gebruik maken van taxi’s, maar ze hebben geen meter zodat je het beste van tevoren een prijs afspreekt. Let trouwens goed op met zogenaamde radio-taxi’s die je kan herkennen doordat ze een telefoonnummer en de woorden ‘radio movil’ op het dak hebben staan. De laatste tijd komt het geregeld voor dat toeristen ontvoerd worden wanneer ze in deze taxi’s stappen.

DocumentenVereiste reisdocumenten voor Bolivia.

GezondheidGezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

ReisadviesReisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit110-220 volt

Telefoon00 591

LinksBolivia Web

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content