Bolivia

Bolivia, ook wel het Tibet van Amerika genoemd, ligt in het midden van Zuid-Amerika. Omgeven door vijf landen grenst het nergens aan zee. Haar hoofdstad La Paz is de hoogst gelegen hoofdstad in de wereld.

Bolivia, ook wel het Tibet van Amerika genoemd, ligt in het midden van Zuid-Amerika. Omgeven door vijf landen grenst het nergens aan zee. Haar hoofdstad La Paz is de hoogst gelegen hoofdstad in de wereld.

Bezienswaardigheden
Algemene informatie
Praktische informatie

Hoogstwaarschijnlijk zijn de oudste bewoners van Bolivia Indianen. Nu nog heeft Bolivia de grootste Indianenpopulatie van Amerika. Ruim vijftig procent van de bewoners leeft nog steeds volgens het traditionele geloof en gebruiken.

Rond de vijftiende eeuw werd Bolivia bestuurd door de Inca’s. In de zestiende eeuw werd het dan, samen met de rest van Zuid-Amerika, gekoloniseerd door de Spanjaarden. Tenslotte werd op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van de “RepĆŗblica de BolĆ­var” uitgeroepen. Die naam heeft het land te danken aan Simon Bolivar, Ć©Ć©n van de grootste generaals van Zuid-Amerika in de 19e eeuw.

In Bolivia worden vier talen gesproken, waaronder het Quechua en het Spaans, respectievelijk een overblijfsel van de overheersing door de Inca’s en de Spanjaarden. De Indiaanse invloed blijkt dan weer uit de taal Aymara. Ook zijn de Indiaanse tradities diep geworteld in zowel religie, muziek als kleding.

Geografisch bestaat Bolivia uit twee delen. In het westen van Bolivia ligt de Andes met de Nevado Sajama als hoogste top. Het Hoogland van de Andes, of Hoogland van Bolivia, is de op Ć©Ć©n na grootste hoogvlakte op aarde. Enkel die van Tibet is groter, waardoor Bolivia dus ook wel het Tibet van Amerika wordt genoemd. Ook de hoofdstad La Paz ligt op dit hoogland.

Op het Hoogland van Bolivia ligt ook Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld en een toeristische trekpleister. Ongeveer 40.000 jaar geleden maakte deze vlakte deel uit van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Naar schatting bevat het meer tien miljard ton zout. Tijdens de maand november is het bovendien de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Daarnaast groeien er grote cactussen van de soort Trichocereus pasacana, waarvan de grootste wel 12 meter hoog is. Voor toeristen is er een zouten hotel gebouwd en zijn er verschillende ‘eilanden’, zoals het centraal gelegen Isla Incahuasi en het Isla del Pescado, aangelegd voor een goed uitzicht over het meer.

In het oosten van het land begint het Amazoneregenwoud. In het Amazonebekken is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet. Het regenseizoen valt in de zomer, die van december tot april duurt.

Het grootste culturele evenement van het jaar is het carnaval de Oruro. Het is beschermd als werelderfgoed door de UNESCO. Tijdens de driedaagse lopen de straten van Oruro over van de toeristen die het schouwspel met traditionele dansen komen bewonderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content