Wat moet je zien in het noorden?

Het noorden omvat de regio’s Corozal en het Orange Walk District en is nog een grotendeels onontdekte streek. In de jungle, tropische regenwouden en lagunes hangt een serene en mystieke sfeer waar je je één voelt met Moeder natuur. Overal zijn nog Maya sites en andere mooie plekjes die enkel bekend zijn bij de lokale en zeer gastvrije bevolking. De cultuur is een unieke mengeling van de Maya’s, Spanjaarden en Mennonieten.

Orange Walk District

Orange Walk
Dit stadje dat bekend staat om zijn mix van culturen dankt zijn naam aan de oranjekleurige struiken die langs de oever van de New River groeien. Orange Walk is rijk aan cafés en B&B’s waar je kennis kan maken met het dagelijkse leven in dit deel van Belize. Wil je meer weten over de geschiedenis van Orange Walk dan moet je het Banquitas House of Culture met telkens wisselende archeologische tentoonstellingen bezoeken.

Twintig minuten rijden ten zuiden van Orange Walk ligt een fabelachtige plaats met witte zandstranden en wuivende kokospalmen waar de lokale bewoners komen om te ontspannen: Honey Camp Lagoon.

Lamanai Maya Site
Historisch de meest interessante Maya-site in Belize is Lamanai. Lange tijd dacht men dat de Maya’s van de aardbol verdwenen waren toen de Spanjaarden bloedig binnenvielen. Lamanai is het bewijs van het tegendeel. Maya’s woonden hier tot 1917 – lang nadat de meeste andere Maya sites verlaten waren -, toen de laatste door gele koorts werden uitgeroeid.

De indrukwekkende bouwwerken staan midden in de jungle op rotsen die hoog boven de New River Lagoon uittorenen. Je hebt daardoor een prachtig uitzicht over de wijde omgeving, een beschermd natuurgebied waar onder andere apen, krokodillen en iguana’s leven.

Lamanai is mede zo bijzonder omdat de tempels die er nu staan gebouwd werden bovenop nog oudere tempels. De Maya’s die in Lamanai woonden vernielden de oude tempels niet zoals op de meeste andere plaatsen, maar lieten ze staan en gebruikten ze voor hun eigen gebouwen. Waarschijnlijk ligt een groot deel van Lamanai nog verborgen in de jungle.

Rio Brava Conservation Area
Dit tropische regenwoud met meer dan 200 verschillende soorten bomen ligt vlakbij het plaatsje Blue Creek waar Mennonieten nog leven volgens de oude Amish tradities. In dit beschermde natuurgebied worden meer dieren zoals toekans, luipaarden, apen en tapirs, waargenomen dan waar ook in Belize.

Corozal District

Corozal
Corozal is de meest noordelijke stad in Belize en werd in 1849 gesticht door Mexicaanse vluchtelingen. Aanvankelijk stonden er enkel lemen huizen met daken van stro, maar die werden in 1955 allemaal vernield door een zware storm.

De stad werd daarna herbouwd voor het klassieke patroon van de Mestiezen: rechthoekig met een plein als centrum. Tegenwoordig is Corozal een mooi kusstadje met schitterende stranden van waaruit je vistochten, uitstapjes in de natuur en excursies naar omliggende Maya sites kan maken.

Shipstern Wildlife Nature Reserve
Een natuurgebied van zo’n dertig vierkante kilometer met vochtige bossen, moerassen en savanne waar typisch tropische insecten, zoogdieren en vogels leven waaronder 200 soorten vlinders. Je kan hier een lieflijke botanische wandeling maken door een bos met 100 verschillende hardhouten bomen. Bezoek ook de Shipstern Lagoon, een smalle en moeilijk toegankelijke lagune waar veel waadvogels en visetende vogels leven, en het Kuka Palm Forest, het enige droge bos in Belize.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content