Wat kan je er nog meer doen?

Niet alleen voor duikers is Belize een droombestemming, maar ook voor wandelaars, vogelaars, avonturiers en liefhebbers van watersporten. Wordt er ergens ter wereld een nieuwe watersport bedacht, dan kan je die binnen de kortste keren ook in Belize beoefenen.

Vogels observeren
Met ruim 600 verschillende vogelsoorten behoort Belize tot de beste plaatsen in de wereld om vogels waar te nemen. Tijdens een tochtje door de natuur zie je met gemak meer dan 50 soorten.

Belize is een klein land, maar kent veel verschillende landschappen en bossen die ieder hun eigen vogels aantrekken. Je hoeft maar een korte tocht te maken en je komt door verschillende habitats en ziet ongetwijfeld een groot aantal verschillende soorten, vaak bijzondere en meestal kleurrijke vogels zoals toekans en ara’s.

Een boottocht maken
In Belize kan je tochten maken op verschillende soorten boten. Je kan bijvoorbeeld een tocht door een doolhof van mangrovebossen en lagunes maken op een snelle luchtboot. Onderweg heb je voldoende tijd om dieren en planten te bekijken en fotograferen.

Een andere mogelijkheid is zeilen, maar Belize is wel een bestemming voor gevorderde zeilers. Er staat een strakke wind, sterke stroming en in het Barrier Reef is het niet eenvoudig navigeren omdat er overal verborgen koralen uitsteken. Heb je geen of weinig ervaring dan kan je natuurlijk wel een boot met bemanning huren.

Een catamaran huren tenslotte is een leuke manier om zelf rond te varen langs de talrijke witte stranden en onderweg te snorkelen of zwemmen.

Kayakken
Kayakken kan je bijna overal in Belize: op zee, rond de cayes (klein zandeilandje), bij het Belize Barrier Reef of op de vele riviertjes in het Cayo District. Caye Caulkner is ideaal voor families en onervaren kayakkers. De Mopan River is eerder geschikt voor ervaren en avontuurlijke kayakkers. Bij Sapodilla Cayes Marine Reserve kan je kayakken langs één van de mooiste plekjes aan de kust van Belize.

Cave-tubing
Cave-tubing is een sport die je op weinig plaatsen kan beoefenen. Zittend op een grote band drijf je over rivieren die door kalkstenen grotten lopen. Je wordt daarbij altijd begeleid door professionele gidsen. Je kan dit bijvoorbeeld doen op de Caves Branch River, in de Barton Creek Cave en in de Crystal Cave.

Wandelen in grotten
Ook dit kan je lang niet overal doen, maar wel in Belize en dan vooral in het zuiden. Je wandelt niet alleen door grotten, maar ook door de jungle waar je door riviertjes moet waden en rotsen moet beklimmen. Om het extra bijzonder te maken: onderweg passeer je overal eeuwenoude Maya sites.

Enkele plaatsen waar je zo’n wandeling kan maken: Che Chem Ha, Barton Creek, Actun Tunichil Muknal Caves en Rio Frio Cave.

Wandelen
De wandelmogelijkheden in Belize zijn eindeloos. Je kan wandelen naar en rond Maya sites, in grotten, nationale parken, reservaten en andere beschermde gebieden. En natuurlijk een wandeling langs de mooie kust van Belize.

Enkele suggesties:
– Shipstern Wildlife National Reserve met het Kuka Palm Forest, het enige droge bos in Belize.

– Rio Bravo Conservation Area, een tropisch regenwoud waarin een ongelofelijk aantal dieren zoals jaguars en poema’s een onderkomen heeft.

– Hokeb Ha Cave en Tiger Cave: Vanuit Blue Creek bereik je na 20 minuten wandelen deze grotten. Je kan in het rustige en heldere water van de ene naar de andere ondergrondse kamer zwemmen.

– Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary: In dit reservaat met torenhoge watervallen en de grootste concentratie wilde katten ter wereld ligt ruim 30 kilometer aan wandelpaden. Je kan een wandeling eventueel afwisselen met een kano- of kayaktocht.

Paardrijden
In het noorden bij het Mennonieten dorp Blue Creek kan je deelnemen aan georganiseerde tochten te paard, een unieke manier om het anders moeilijk toegankelijke terrein te verkennen.

Ook in het Cayo District in Centraal-Belize kan je paardrijden door de jungle langs de Sittee River en naar Maya sites als El Pilar, Xunantunich en Cahal Pech.

Watersporten
Met een 280 kilometer lange kustlijn is het logisch dat je de meest uiteenlopende watersporten in Belize kan beoefenen zoals windsurfen, kiteboarden, jet ski?n, parasailing en natuurlijk zwemmen. Belize loopt trouwens altijd voorop als het gaat om nieuwe watersporten.

Image Copyright 2009 – Tony Rath/tonyrath.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content