Praktische informatie

Tijdzone
– 7 uur

Geld
Belize dollar

Beste reistijd
Je kan het best naar Belize reizen tussen december en mei. Dat is wel de duurste en drukste periode.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Belmopan is 8743 kilometer. Je vliegt er 10,5 uur over.

Verkeer
Rondrijden met de auto is een uitstekende manier om Belize te verkennen. Het land is niet groot en kent vier snelwegen. Misschien is snelweg een groot woord: het zijn tweebaanswegen die dwars door verschillende dorpen en steden lopen, maar ze zijn in ieder geval goed te berijden.

De Northern Highway loopt tussen Belize City en de Mexicaanse grens ten noorden van Corozal. De Western Highway loopt van Belize City naar de grens met Guatemala. De Hummingbird Highway verbindt Belmopan met Dangriga en de Southern Highway loopt tussen Dangriga en Puna Gorda.

Belize was weliswaar een Britse kolonie, maar het verkeer rijdt toch aan de rechterkant van de weg. De verkeersregels wijken verder niet veel af van die bij ons gelden, maar uitzondering van één vreemd voorschrift. Wanneer je op de snelweg links af wil slaan, moet je rechts voorsorteren, vervolgens wachten tot al het verkeer gepasseerd is en dan pas naar links draaien.

Een auto huren kan je het beste van tevoren in België doen. Dat is goedkoper en veiliger wat betreft de verzekeringen. In het hoogseizoen kan je sowieso beter een tijdje op voorhand een auto reserveren. Wil je buiten de steden rijden, dan huur je het beste een auto met vierwielaandrijving.

Openbaar vervoer
Het Philip Goldson International Airport bij Belize City is het enige internationale vliegveld in Belize. Belize heeft twee nationale vliegmaatschappijen: Maya Island en Tropic Air die verschillende binnenlandse vluchten per dag verzorgen naar plaatsen als Ambergis Caye, Caye Caulkner, Caye Chapel, Corozal, Dangriga, Big Creek, Placencia en Punta Gorda.

Daarnaast zijn er drie grote busroutes die ook allemaal vertrekken vanuit Belize City:
– naar Orange Walk, Corozal en Chetumal in Mexico
– naar Belmopan, San Ignacio en Benque Viejo del Carmen
– naar Belmopan, Dangriga en Punta Gorda.

Op alle routes rijden verschillende busmaatschappijen waardoor je kan kiezen tussen meerdere bussen per dag. Gewone bussen stoppen overal, rijden daardoor traag en zitten vaak overvol (het zijn vaak oude Amerikaanse schoolbussen). Express bussen zijn iets duurder, maar veel sneller, minder druk en vaak voorzien van airconditioning. Het is zeker waard voor een klein beetje meer geld zo’n express bus te nemen.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Belize.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
110-220 volt

Telefoonnummer
00 501

Image Copyright 2009 – Tony Rath/tonyrath.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content