Duiken en snorkelen

Jacques Cousteau noemde Belize ‘One of the four must-dive locations on this blue planet’. In Belize ligt het grootste barri?re rif op het noordelijk halfrond en drie van de vier atollen op het westelijk halfrond liggen bij Belize.

Duikers uit de hele wereld trekken naar Belize om voor het rijke mariene leven, de caleidoscoop aan kleuren onder water, tuinen van koralen en meer dan 500 verschillende vissoorten waaronder dolfijnen, haaiwalvissen en schildpadden. Het water is bovendien zo helder dat je tientallen meters in de diepte kan kijken.

Enkele hoogtepunten voor duikers

Het aantal mooie duiklocaties in Belize is bijna niet te tellen. Enkel bij de drie atollen liggen al meer dan 100 plaatsen waar je kan duiken of snorkelen. Daarom enkel een beschrijving van de meest bijzondere plaatsen.

Belize Barrier Reef
Dit 300 kilometer lange rif maakt deel uit van het 900 kilometer lange Mesoamerican Barrier Reef System, na het Great Barrier Rif in Australi? het grootste ter wereld. Sinds 1996 staat het Belize Barrier Rif op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. De temperatuur van het water is het hele jaar door aangenaam en de zee is hier doorgaans erg rustig.

Blue Hole
Ook het Blue Hole, een bijna perfecte cirkel midden in het Lighthouse Reef, staat op de lijst van Unesco. Vroeger was dit een grot, maar 10.000 jaar geleden kwam het plafond naar beneden en nu behoort het tot de beste plaatsen ter wereld voor ervaren duikers. Je kan hier zwemmen tussen 40 meter hoge stalactieten en stalagtieten. Het Blue Hole is zichtbaar vanuit de ruimte en Jacques Cousteau onderzocht en filmde dit bijzondere natuurverschijnsel.

Atollen
Er liggen drie atollen in Belize: Turneffe, Lighthouse en Glover’s Reef. Deze drie atollen samen bieden meer dan 100 plaatsen om te duiken. Lighthouse Reef wordt druk bezocht door toeristen omdat hier het Blue Hole ligt. De andere twee riffen zijn veel rustiger. Duikers zwemmen hier tussen koraaltuinen in alle kleuren van de regenboog en langs steile wanden. Je kan hier trouwens ook heel goed snorkelen.

Image Copyright 2009 – Tony Rath/tonyrath.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content