Flora en fauna


Door het klimaat op Aruba is een waar paradijs ontstaan voor locale planten en dieren, die onder de relatief droge omstandigheden hun eigen manier van overleven hebben gevonden.

Dus ook al lijkt het op het eerste gezicht een droge en dorre boel, als je beter kijkt zie je ook prachtige bloemen en kleurrijke vogeltjes. En vergeet vooral ook de overweldigende onderwaterwereld niet…

Veel meer dan alleen cactussen

Iedereen die op Aruba aankomt ziet ze onmiddellijk: de cactussen. Aruba heeft een hele collectie aan soorten, waaronder de ‘cadushi’ kaarscactus (stenocereus griseus) en de grote ’tuna’ cactus (opuntia wentiana).

Maar nog veel bekender is natuurlijk de divi-divi boom of ‘watapana’ (caesalpinia coriaria), de boom die een kant op groeit doordat de wind altijd dezelfde kant op waait. De meeste bomen en struiken op Aruba blijven altijd groen en hebben allemaal hun eigen beschermingsvorm gevonden tegen het grazende vee.

Andere planten worden kaal tijdens de droge periode, om prachtig te kunnen bloeien als de regen weer valt. De regenperiode (meestal november, december en januari) is ook de tijd van het rijpe fruit, bijvoorbeeld de locale ‘chimaruco’ West Indian kers (malpighia emarginata).

Een paradijs voor vogelliefhebbers

Op Aruba leven meer dan 100 verschillende soorten vogels. Door de overvloed aan fruit op het eiland leven er bijvoorbeeld heel veel Caribische parkieten of ‘prikichi’ (aratinga pertinax arubensis). Dit voorbeeld laat zien dat zowel vogels die op het eiland wonen als de trekvogels die het eiland af en toe aandoen het goed doen op Aruba.

Ook watervogels zijn uiteraard in grote getale aanwezig op Aruba. De pelikanen die bij elkaar zitten op wat palen in zee zijn een vertrouwd beeld. De bruine pelikaan komt op alle ABC eilanden voor, maar broedt alleen op Aruba.

Het eiland is ook een belangrijke broedplaats voor sterns. Zij broeden in grote groepen tussen de riffen bij de Valero Olieraffinaderij in San Nicolas. Aruba herbergt overigens 7 verschillende soorten sterns.

De Bubali Plas is door de regering officieel verklaard tot Nationaal Park. Deze zoetwater lagune ligt niet ver van de hotels vandaan, maar is een belangrijk leefgebied voor diverse vogelsoorten. Ze zijn dus goed zichtbaar daar, maar wie nog veel kleuriger en opvallender vogels wil zien moet landinwaarts zijn.

Ook roofvogels komen voor op Aruba, onder andere de valk. Zij leven vooral in Arikok Nationaal Park.

Bedreigde dieren

Helaas heeft Aruba ook te maken met dieren die met uitsterven bedreigd worden. Voorbeelden zijn de ‘cascabel’ ratelslang (crotalus unicolor) en verschillende schildpadden waaronder de zeeschildpad, de leerschildpad en de groene schildpad.

Gelukkig wordt er actie ondernomen om deze dieren te behouden. Dit is in het verleden ook al succesvol gebleken voor de “burico” ezel (equus asinus) en de “yuwana” groene hagedis (iguana iguana). De hagedissen zijn nu weer in behoorlijke aantallen aanwezig; je kunt ze zelfs tegenkomen aan de rand van het zwembad.

De ezeltjes hebben een veilig en aangenaam onderkomen gevonden in het Ezel Opvanghuis in Santa Lucia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content