Geschiedenis

In 1516 zette de eerste Europeaan, meer bepaald de Spaanse Juan Diaz de Solis, voet aan wal in de omgeving van het latere Buenos Aires aan Rio de la Plata. Twintig jaar later, in 1536, stichtte Pedro de Mendoza er de eerste nederzetting: Santa Maria del Buen Ayre.

Oorspronkelijk slaagden de plaatselijke Indianen er nog in om de Spanjaarden te verdrijven, maar rond 1585 keerden ze definitief terug. Lange tijd stond de ontwikkeling van de stad op een laag pitje, maar in de late 18e eeuw nam de groei door de uitbreiding van de internationale haven van Buenos Aires een hoge vlucht.

Die internationalisering werkte tegelijk het nationalisme in de hand. Daardoor werd Buenos Aires in 1810 autonoom. Daarom is 25 mei nu een nationale vakantiedag, beter bekend als May Revolution Day. In 1816 riepen haar inwoners ook de onafhankelijkheid van heel Argentiniƫ ten opzichte van Spanje uit. Al lukte dat niet zonder slag of stoot.

Op het einde van de 19e eeuw startte de uitbouw van de infrastructuren van Buenos Aires. Daarbij nam de regering van president Julio Roca Parijs als voorbeeld. Spoorwegen werden aangelegd en indrukwekkende gebouwen zagen het levenslicht. Die ontwerpen waren gebaseerd op de Parijse bouwstijlen. Door die talrijke gebouwen, maar ook door de grootschalige immigratie uit Europa en de brede avenues bezit de stad ook nu nog een Europees tintje.

Het begin van de 20e eeuw betekende dan weer de start van de aanleg van de metro, meteen de eerste metro van Latijns-Amerika. Door de migratie en de snelle economische groei werd Buenos Aires Ć©Ć©n van de meest welvarende steden ter wereld. Maar die rijkdom blijft niet duren. Kort na de eerste Wereldoorlog leidt dat tot ‘La Semana Tragica’. Tijdens die week in 1919 komen de sociale onrusten tot een hoogtepunt.

Ook na de Tweede Wereldoorlog kampt de stad met politieke en economische tegenslagen. Een hoogtepunt van het geweld komt er in 1976, tijdens de militaire staatsgreep onder leiding van Jorge Rafael Videla.

Die immense tegenstellingen tussen arm en rijk hebben het imago van de stad een flinke deuk bezorgd. Al is Buenos Aires langzaam maar zeker terug uit zijn schelp aan het kruipen. De Argentijnse hoofdstad begint langzaamaan opnieuw te bruisen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content