Bezienswaardigheden

In het noordelijke deel van Argentinië vind je de drie belangrijkste steden van het land: de hoofdstad Buenos Aires, Cordoba en Rosario. Buenos Aires, ook wel het Parijs van het Zuiden genoemd, beschikt over een ruim aanbod aan winkeltjes, een prachtige architectuur, een rijk cultureel leven en uitstekende restaurants.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het Plaza de Mayo met het presidentsgebouw Casa Rosada, het Plaza del Congreso met – zoals de naam het zegt – het imposante regeringsgebouw El Congreso, de artistieke wijk La Boca met tal van gekleurde huisjes en de chique wijk Recoleta met veel exclusieve kledingwinkels.

Enkele honderden kilometers ten noordwesten van Buenos Aires ligt de tweede stad van Argentinië, Cordoba. De stad biedt bezoekers een combinatie van oude stadsgedeeltes en ook modernisering. Dankzij een rijk katholiek verleden vind je er ook tal van kerken. Met maar liefst vier universiteiten is Cordoba ook de studentenstad bij uitstek.

Na Cordoba volgt Rosario, een stad met een prachtig historisch centrum en tal van theaters, musea en andere uitgaansmogelijkheden. In Rosario zijn er ook een twintigtal parken en het strand Rio Parana is bekend om zijn ruime mogelijkheden aan watersporten.

Andere bekende plaatsen zijn de wijnstreken Mendoza en Cafayate, alsook het noordelijk gelegen koloniale Salta.

Maar Argentinië is vooral een must voor natuurliefhebbers. Het land beschikt over een ruim aanbod aan nationale parken, waaronder Los Glaciares vlakbij de grens met Chili (spectaculair berggebied en UNESCO-werelderfgoed) en Iguazu vlakbij het drielandenpunt Brazilië-Paraguay-Argentinië (met de gigantische waterval ‘Duivelskeel’).

Geheel Midden-Argentinië is gekend onder de naam Patagonië, het land van extremen: barre droogte, felle hitte, de kilste kou, onvoorstelbaar eenzame afstanden, onmeetbaar en onberekenbaar licht. De Rio Colorado vormt de grens, alles daaronder is wildernis in de ogen van de inwoners van Buenos Aires. De streek wordt dan ook wel eens “Argentijns Siberië” genoemd.

Op het schiereiland Valdéz vind je een rijkere fauna met onder meer grote kolonies Magelhaen-pinguïns, guanaco’s – een soort lama -, gordeldieren, mara’s en nandoes.

In het uiterste zuiden van Argentinië – en van de wereld – ligt Ushuaia: de ‘poort’ naar Antarctica. Het is een erg stormachtige streek met een ruig landschap dat in niets doet denken aan het zonnige Zuid-Amerika. Een boottocht naar Antarctica is een aanrader.

Andere natuurlijke toeristische trekpleisters in Argentinië zijn de Quabrada de Humahuaca, een vallei met sporen van prehistorische jachtgemeenschappen en UNESCO-werelderfgoed, het langgerekte Andesgebergte dat de grens met Chili vormt, en de grotten van Cuevas de las Manos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content