Kaapstad

Er zijn veel redenen om naar Kaapstad te gaan: het is er mediterraan mild wanneer het bij ons grauw en grijs is, er is de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en stranden die niet moeten onderdoen voor de Australische. En omdat dit een geweldig wijnland is, scheert ook de gastronomie hoge toppen.

Kaapstad is een stad die je blij maakt dat je leeft, bij de eerste aanblik al. Klinkt het Engels dat ze hier spreken je niet meteen vertrouwd in de oren? Moe nie worrie nie, na een paar dagen ben je gewend aan de charmante mix van Engels en Afrikaans. Kaapstad in tien heerlijkheden, here we go…

1. Bobbejaan klim die berg
De Tafelberg (1086 meter), je kunt er moeilijk naast kijken. Een indrukwekkend referentiepunt dat samen met de oceaan maakt dat je in Kaapstad nauwelijks kunt verdwalen. Het stadscentrum is hoe dan ook klein en overzichtelijk met een recht stratenplan.

Omhoog gaat het op de inspannende óf de luie manier: te voet of met de kabelbaan. Het uitzicht over het stadscentrum, over kustplaatsjes als Clifton en Camps Bay en de Lion’s headheuvel is adembenemend.

2. On the waterfront
In de meer alternatieve stadsgidsen wordt het Victoria and Albert Waterfront , Kaapstads antwoord op Sydney’s Wharf, afgedaan als al te toeristisch. Veel dobberende bootjes, terrassen en winkeltjes, een ouderwetse Clock Tower en voetgangersbrug over de haven. Het Waterfront telt ook een paar uitstekende eetadresjes en fijne hotels.

3. Winskopies en vermaaklikheid
Het uitgaansgebied begint op de hoek van Longstreet en Dorpstreet en loopt voort in trendy Kloof Street. Wolkenkrabbers wijken voor oude Kaap-Hollandse huizen, zakenmannen voor hippies en backpackers.

Kleurrijke balkons en galerijen maken dat je je nu eens in New Orleans waant, dan weer in de Caraïben. Tussen de bars en de restaurants vind je hippe boetieks, kralenwinkels en muziekwinkels.

4. Babbelas in Constantia
Geweldig woord toch, babbelas. Betekent zoveel als dronken en met uitbreiding, kater. Wie niet ver wil rijden om lekkere wijn te proeven, kunnen we het wijngebied Constantia aanbevelen, op 20 minuten van het centrum van Kaapstad en een aaneenschakeling van riante landgoederen, groene wijngaarden en heerlijke vergezichten.

Een aanrader, ook qua gastronomie, is Constantia Uitsig. Het domein telt verschillende restaurants, maar de uitschieter is La Colombe, volgens kenners het Beste restaurant van Afrika en het Midden-Oosten.

5. Robbeneiland
Bijna elke Zuid-Afrikaan koestert een diepe verering voor de nationale held Nelson Mandela. Voor wie een beter inzicht in de strijd tegen apartheid wil krijgen is een bezoek aan Robbeneiland een must.

Samen met andere antiapartheidsstrijders bracht Mandela hier 18 jaar van zijn 26-jarige gevangenschap door. In 1991 werd de laatste politieke gevangene vrijgelaten, Robbeneiland met zijn populatie van zeldzame zeevogels is nu een natuurreservaat en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

6. Surfers en sundowners
Een geweldig onderdeel van de Kaapse lifestyle is de sundowner. Geen naam van een cocktail, maar het uur van het aperitief, bij zonsondergang. Rustiger dan Camps Bay of Clifton is Llandudno, een van de mooiste stranden van heel Zuid-Afrika.

Dit stukje paradijs met een mooi breed strand, omgeven door rotsen die kleine baaien vormen, is populair bij surfers en bodyboarders , maar minder bij zwemmers, wegens het koude water.

7. Van pikkewijns …
Wat is grappiger dan een pinguïn? Heel veel pinguïns bij elkaar, zoals op de beschutte stranden tussen Simon’s Town en Cape Point. Wat in Boulders in 1982 begon met twee broedparen, groeide uit tot een kolonie van drieduizend door elkaar waggelende stuks.

8. … tot volstruis
Wie maar ver genoeg zuidwaarts rijdt, zo’n twee uur van Kaapstad, bereikt de legendarische Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Het waait er behoorlijk hard, maar het is dan ook de zuiverste lucht van Zuid-Afrika die hier voorbijkomt.

Wie hier bij de vuurtoren staat, heeft echt een eind-van-de-wereldgevoel: niets dan water van hier tot Antarctica. Het eind van de wereld wordt bevolkt door brutale bobbejanen (bavianen) die het gemunt hebben op al wat eetbaar is. Hier en daar zie je ook een volstruis (struisvogel) en als je geluk hebt een paar zebra’s.

9. Het Fransche kwartier
In 1688 arriveerden 176 Hugenoten in de Kaap die uit Frankrijk gevlucht waren wegens godsdienstvervolging. De streek waar ze zich vestigden werd al snel het Fransche kwartier of de Fransche hoek genoemd.

En het zal niemand verwonderen dat Franschhoek, een wit stadje op 75 kilometer van Kaapstad, tegenwoordig de gourmet capital van Zuid-Afrika is met een keur aan uitstekende restaurants.

10. Je moe nie huil nie…
Want die Stellenbosche boys kom weer, toch in het liedje. Het witte stadje omringd door wijngebieden heeft iets lieflijks door de huizen in Kaaps-Hollandse stijl en de vele eiken. Er is een Dorpsstraat met Oom Samie se winkel, maar ook een patio met trendy restaurants als The Library en leuke boetieks. Dit is de plek om smaakvolle souvenirs in te slaan.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content