Praktische informatie

Tijdzone+1 uur in de winter, +0 uur in de zomer

GeldZambiaanse kwacha

Beste reistijdJe kan Zambia het beste tijdens het droge seizoen tussen mei en november bezoeken. Dan zal je ook het meeste wild zien. In de maanden juni, juli en augustus zijn de temperaturen in aangenaam. Ga je naar Zambia om vogels te zien, dan kan je het beste in het natte seizoen, tussen oktober en maart, gaan.

Culturele gedragsregelsWanneer iemand naar je toe komt voor een praatje, moet je hem of haar altijd eerst begroeten. Mannen wachten met het geven van een hand totdat de vrouw haar hand uitsteekt. Een cadeau mag je nooit weigeren en je moet het met beide handen aannemen.

AfstandDe afstand tussen Lusaka en Brussel is 7728 kilometer. Je vliegt er 9,5 uur over.

VerkeerDe Zambiaanse wegen zijn erg slecht en als je zelf wil rijden kan je – zeker in het regenseizoen – het beste zorgen voor een auto met vierwielaandrijving. Het verkeer rijdt aan de linkerkant van de weg, maar door de vele kuilen is het op veel wegen eerder slalommen van links naar rechts.

Binnen de bebouwde kom mag je niet sneller dan 50 km/u rijden en daarbuiten niet sneller dan 100 km/u. Anders dan je misschien zou verwachten wordt er streng gecontroleerd op te snel rijden. Politieagenten zullen je bovendien geregeld laten stoppen en vragen naar je rijbewijs, verzekeringspapieren en gevarendriehoek waarvan je er twee bij je moet hebben. Kan je die dingen niet overleggen, dan moet je een boete betalen.

Helaas komt het in Zambia vaak voor dat dronken mensen achter het stuur kruipen. Pas daar vooral mee op tijdens de avonden aan het eind van de maand (dan krijgen de Zambianen hun loon).

Openbaar vervoerJe kan vliegen binnen Zambia, maar de vluchten zijn erg onregelmatig. Je kan je vliegticket het beste via een goed reisbureau kopen. Over de veiligheid van de vliegtuigen hoef je je geen zorgen te maken.

In Zambia rijden gewone treinen die erg langzaam rijden en maar een beperkt traject bestrijken. De meeste toeristen gebruiken deze treinen dan ook nooit. De zogenaamde Tazara treinen zijn dan een veel betere optie. Deze trein loopt tussen Kapiri Mposhi aan de Indische Oceaan en Dar es Salaam in Tanzania.

De bussen zijn net als in de meeste andere Afrikaanse landen niet erg snel en comfortabel, maar het is wel een leuke manier om kennis te maken met de plaatselijke bevolking. Je hebt de keuze uit grote en kleine bussen. De kleine bussen rijden sneller, regelmatiger en bieden iets meer comfort en ze zijn dan ook zo’n twintig procent duurder dan de grotere bussen.

Taxi’s rijden alleen in Lusaka, Livingstone en een paar kleinere steden in de zogenaamde Kopergordel. De taxi’s hebben geen meters en daarom moet je van tevoren een prijs afspreken.

DocumentenBenodigde reisdocumenten voor Zambia.

GezondheidHet gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit220 Volt. In Zambia gebruiken ze de Engelse stekker met drie pinnen.

Telefoon00 260

LinksZambia Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content