Praktische informatie


Ligging
De Victoria Falls liggen op de Zambesi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Beide landen beheren de natuurgebieden rond de watervallen.

Grootte
Het Mosi-Oa-Tunya National Park (de kant van Zambia) is 6.860 hectaren groot. Het Victoria Falls National Park (Zimbabwe) is amper 2.340 hectaren. Dat is ongeveer de helft van de industriegronden in de Antwerpse haven. Het Victoria Falls Park maakt in feite deel uit van het veel grotere Zambesi National Park (56.200 hectaren) dat dus ook in Zimbabwe ligt.

Klimaat
Het regenseizoen loopt van december tot maart, begin april. Tijdens april en mei zit het waterdebiet van de Zambesi op zijn hoogste peil en zijn dus de watervallen op hun best. Hou dan wel rekening met de schijnbaar eeuwige nevel rond de Falls.

De periode van juni tot september is wat betreft temperatuur ideaal voor een bezoek: warme dagen, af en toe een tropische bui en koele nachten. De temperatuur gaat overigens het hele jaar rond alleen op grote hoogte onder het vriespunt.

Een nadeel is dat in de periode juni-september alles groen en goed bewaterd is. Dat betekent dat in de wildparken de dieren moeilijker te zien zijn.

Dat is makkelijker vanaf bijvoorbeeld oktober. Water wordt dan schaars en de dieren zijn geneigd naar gekende waterplassen te trekken of tot aan de oevers van rivieren af te zakken. Ook het uitzicht op de watervallen zelf is dan beter.

Nadeel is dat het overdag erg warm kan worden – de nachten brengen nauwelijks koelte -en dat het waterdebiet op de Zambesi laag uitvalt. Dat bereikt zijn dieptepunt in de maanden november en eerste helft van december.

Bereikbaarheid
Je kan op alle mogelijke manieren naar de Victoria Falls. Voor wie wil vliegen: er zijn (kleine) luchthavens in zowel Victoria Falls als Livingstone. De regelmatige vluchten lopen van daar uit naar Harare, Lusaka en verschillende steden in Zuid-Afrika.

Victoria Falls (het stadje) en Livingstone zijn ook de ijkpunten voor bezoekers die met de eigen (of gehuurde) auto komen. De hoofdwegen goed berijdbaar ook tijdens het regenseizoen.

Dan is er de trein natuurlijk. Met een speciale vermelding van de Blue Train, een luxestel dat vertrekt vanuit Pretoria en één keer per maand uitrijdt, en de Royal Livingstone Express, een nostalgische luxueuze stoomtrein die langs de watervallen rijdt.

In het Victoria Falls National Park zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegelaten. De wagen laat je daar achter op de parkeerplaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content