Algemene informatie

LiggingZambia is zowat het centrum van zuidelijk Afrika. Het ligt op het zuidelijk halfrond en grenst aan Angola, Republiek Zaïre, Tanzania, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië.

KlimaatZambia kent een aangenaam subtropisch klimaat vanwege de relatieve hoge ligging van het land. Alleen de lagere gebieden van Midden-Zambezi en Luapula zijn overwegend heet en vochtig. Het koele droge seizoen vangt aan in april en duurt tot november.

In de periode van mei tot augustus zijn de temperaturen afgekoeld en kan je genieten van groene landschappen. Juli is de koudste maand (gemiddeld 16°C). Januari is de warmste maand (21°C).

Het regenseizoen valt in de maanden november tot april. Bij hevige regenval staan heel wat openbare wegen blank en de kans is dan groot dat de meeste nationale parken gesloten zijn. De regentijd duurt in het noorden langer dan in het zuiden.

Oppervlakte752.614 km². Dat is 24,7 maal zo groot als België.

HoofdstadLusaka

Belangrijkste stedenLusaka, Livingstone, Mfuwe

StaatsvormPresidentiële republiek

BevolkingsgroepenBantoetaligen zoals Lozi, Ngoni, Tonga, Lunda, Bemba, Kaonde en Luvale

TalenEngels, Bemba, Tonga, Lozi, Nyanja, Luvale en tientallen andere inheemse talen.

GodsdienstChristendom, moslim, hindoeïsme en inheemse godsdiensten.

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
12 maart: Dag van de Jeugd
Goede Vrijdag
Heilige Zaterdag
Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
25 mei: Dag van de Afrikaanse Vrijheid
2 juli: Heldendag
3 juli: Dag van de Eenheid
6 augustus: Boerendag
24 oktober: Onafhankelijkheidsdag
25 december: Kerstmis

WeetjesZambia werd in 1924 een kolonie van Groot-Brittannië en kreeg toen de naam Noord-Rhodesië. Tussen 1953 en 1964 vormde Zambia samen met Zimbabwe (Zuid-Rhodesië) en Malawi (Nyasaland) de Centraal-Afrikaanse federatie. In 1964 werd Zambia onafhankelijk.

Zambia behoort tot de minst dichtbevolkte landen ter wereld. Op een oppervlakte zo groot als de helft van Europa wonen maar tien miljoen mensen. Twee miljoen daarvan woont in de hoofdstad Lusaka en nog eens twee miljoen in de zogenaamde Copperbelt, een gebied ten noorden van Lusaka waar de kopermijnen liggen. In grote delen van het land wonen helemaal geen mensen.

Vroeger had Zambia een uitgesproken plattelandscultuur, maar dat is tegenwoordig helemaal anders. Vrijwel alle jonge mensen trekken naar de stad in de hoop daar werk te vinden zodat ze geld naar hun families in de dorpen kunnen sturen. Meestal betekent dit dat de mannen in steden als Lusaka geen werk vinden en in de sloppenwijken terechtkomen. De op het platteland achtergebleven vrouwen en kinderen moeten dan maar zelf rond zien te komen.

In Zambia wonen zeventig verschillende volkeren. Hoewel de cultuur alsmaar meer verwesterd houden de Zambianen tegelijk graag vast aan hun eigen tradities en rituelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content