Bezienswaardigheden

Vlakbij de hoofdstad Tunis liggen de rest van Carthago. Deze handelsstad werd in 814 voor Christus door de Phoeniciërs gebouwd. Uit de Romeinse tijd zijn onder andere de badhuizen en het Romeinse theater bewaard gebleven.

In Kerkouane, samen met Carthago op de lijst van werelderfgoederen, vind je de best bewaarde ruïnes van de Phoeniciërs ter wereld. De ruïnes liggen op een mooi, afgelegen stukje kust in de buurt van Kélibia.

In Dougga, gelegen op een mooie heuvel, vind je dan weer veel sporen van de Romeinen. Hier krijg je wandelend tussen de nog grotendeels intacte ruïnes, een goed beeld van het leven van de Romeinen.

In El-Jem, nog een werelderfgoedsite, staat een Romeins amfitheater dat kan concurreren met het Colosseum in Rome. In juli en augustus worden in het theater concerten gegeven.

Niet alleen de Phoeniciërs en Romeinen lieten bewijzen van hun aanwezigheid achter. In de heilige stad Kairouan staat de Grote Moskee van Sidi Oqba, de oudste en heiligste plaats in Noord Afrika. In de witte medina (oude stad) struikel je bijna over de moskeeën, er liggen er maar liefst vijftig.

Ook in Sousse, oorspronkelijk gebouwd door de Phoeniciërs, kan je nog veel gebouwen uit de Arabische tijd bewonderen waaronder de Grote Moskee en bijbehorend fort (ribat).

Een groot deel van de hoofdstad Tunis is modern met brede straten omzoomd door hoge gebouwen. Voor de Arabische sfeer moet je in de oude stad, de medina, zijn. Hier vind je kronkelige straatjes, kleine winkeltjes en sprookjesachtige gebouwen. Middenin de drukte van de souk ligt de Zitouna Moskee, een oase van rust. Sla zeker het Bardo Museum niet over.

Naar Tunesië reis je natuurlijk ook voor de mooie natuur en fijne stranden. Een strandvakantie kan je prima doorbrengen in plaatsen als Monastir, Sousse (ook wel de Parel van de Sahel genoemd), Hammamet, Gammarth vlakbij Tunis, de moderne badplaats Port el Kantaoui, het nog rustige Mahdia, Skanes met zijn prachtige witte stranden en natuurlijk het eilandje Djerba.

De noordkust staat bekend om zijn met naald- en eikenbomen bedekte heuvels, de uitlopers van het Atlasgebergte. Hier ligt ook het natuurpark Ichkeul, geplaatst op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Dit drassige gebied met warmwater- en zwavelbronnen rond het meer Ichkeul is een belangrijke halteplaats voor trekvogels.

Ten zuidoosten van dit heuvelachtige gebied ligt de Sahel, een vruchtbaar gebied waar miljoenen olijfbomen en fruitbomen groeien. Tussen de Sahel en de Sahara in het uiterste zuiden tref je een soort overgangsgebied, een bijna buitenaards landschap met zoutvlaktes zoals die in Chott el Djerid en de Chott el Gharsaen bijzondere Berberse architectuur, onder andere in Djebel Demer.

De Sahara tenslotte is zoals je je een woestijn voorstelt: glooiende, van de hitte zengende zandheuvels waar enkel kamelen en jeeps zich een weg doorheen kunnen banen. Onderweg een enkele oasestadje zoals Tozeur bekend om zijn dadelpalmen en Douz, al eeuwen een ontmoetingsplaats voor de nomadische stammen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content