Landschap


Het ecosysteem in de Serengeti behoort tot de oudste op aarde. Het klimaat, de vegetatie en de fauna zijn de afgelopen miljoen jaar amper veranderd. Serengeti is een savanne bestaande uit graslanden, bossen, vlakten, kopjes en moerassen. Savanne is een soort verzamelnaam voor semi-aride gebieden.

Een kwart van de landoppervlakte van de wereld bestaat uit savanne, het meest geschikte leefgebied voor dieren. Eén van de kenmerken van een savanne is dat er vaak branden uitbreken waardoor het landschap voortdurend verandert.

De bomen in Seregenti zien er zeer onvriendelijk uit, maar dat heeft een reden. De bomen moeten zich tegen heel wat verdedigen moeten: tegen herbivoren, muggen, droogte….. Daarom hebben ze allerlei stekels, naalden en hoeken ontwikkeld om zichzelf zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevaren.

In het zuiden van Serengeti vind je vooral uitgestrekte graslanden, in het centrum savannegebieden met overal verspreid acaciabomen, in het noorden is het heuvelachtig en bosachtig en in het westen zie je uitgestrekte bossen en zwarte vlakten. Door het hele park heen liggen meren, riviertjes en moerassen. In het zuidoosten rijst de Ngorongoro vulkaan boven het landschap uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content