Algemene informatie


Ligging
Tanzania ligt in het oosten van Afrika net op het zuidelijk halfrond. Het grenst aan Mozambique, Malawi, Zambia, Congo, Burundi, Rwanda, Oeganda en Kenia.

Klimaat
Tanzania kent verschillende klimaten. Over het algemeen kent heel het land aangename temperaturen; in de zomer gemiddeld 28°C en in de winter 24°C. Er valt het hele jaar wel wat neerslag (gemiddeld 750 mm), maar er zijn twee regenperiodes waarin er meer regen valt. De ene periode valt van oktober tot en met december en de andere van maart tot en met mei. In die laatste periode valt de meeste neerslag.

Langs de kust is het meestal warmer en de luchtvochtigheid ligt er ook hoog. In de bergen is het dan weer een stuk minder warm en zeker ’s avonds kan het er behoorlijk afkoelen.

Oppervlakte
945.087 km². Dat is 31 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Dar-es-Salaam

Grootste steden
Dar es Salaam, Zanzibar stad, Arusha

Staatsvorm
Federale presidentiële republiek

Bevolkingsgroepen
Er leven ongeveer 120 verschillende stammen in Tanzania. De bekendste stam is de Masaï, de veenomaden die rond de Serengeti wonen. De grootste stammen zijn Nyamwezi, Sukuma, Haya, Nyakyusa en Chagga.

Talen
Swahili, Engels, Bantoetalen

Godsdienst
Christendom, islam, inheemse religies. Op Zanzibar is 95 procent van de bevolking moslim.

Feestdagen
In Tanzania worden zowel de Christelijke als Islamitische feestdagen gevierd. De meeste van die feestdagen vinden iedere jaar op een andere dag plaats. De dagen die jaarlijks op dezelfde datum gevierd worden zijn:

1 januari – Nieuwjaarsdag
12 januari – Zanzibar Revolution Day
26 april – Union Day
1 mei: Dag van de Arbeid
7 juli – Dag van de boeren
9 december – Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december – Kerstmis

Weetjes
Vanaf 1885 was Tanzania een Duitse kolonie. Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren had, kreeg Groot-Brittannië het mandaat over het Afrikaanse land. In 1961 werd Tanzania onafhankelijk.

De officiële naam van Tanzania is Jamhuri ya Muungano wa Tanzania en dat is Swahili voor de Verenigde Republiek van Tanzania. Tanzania is een samenvoeging van de namen Tanganyika, de oorspronkelijke naam van de kolonie op het vasteland, en het eiland Zanizar. Deze twee delen werden in 1964 samengevoegd.

De beschermde natuurgebieden in Tanzania zijn net zo groot als Frankrijk, Duitsland en Nederland samen.

De Kilimanjaro is de enige berg in de wereld van boven de 5000 meter waarvan je de top wandelend kan bereiken.

Het westen van Tanzania wordt door weinig toeristen bezocht. Hier liggen het Victoriameer, waar de Nijl ontspringt, en Lake Tanganyika op de oevers waarvan Stanley Livingstone begroette met de beroemde woorden ‘Dr. Livingstone, I presume’.

Toen de koloniale autoriteiten beslisten om wildparken te creëren, waren ze ervan overtuigd dat de wilde dieren alleen zouden overleven als ze de Masai met hun kudden uit de parken verwijderden. De Masai werden ervan beschuldigd dat ze wilde dieren doodden en dat hun vee voor overbegrazing zorgde. Tegenwoordig dringt bij wetenschappers steeds meer het besef door dat de traditionele herdersaktiviteiten op geen enkele manier de overleving van de wilde dieren hinderden. De Masai bleken door hun levenswijze altijd natuurlijke bondgenoten van de wilde dieren. Ze jaagden alleen, en met pijn in het hart, als ze in periodes van extreme droogte door hongersnood werden bedreigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content