Swaziland

In het wapen van de kleinste monarchie van Afrika zijn ze prominent aanwezig: de leeuw als symbool van de koning, de vrouwtjesolifant die de koningin-moeder voorstelt. Samen regeren Mswati III en de Ndlovukazi over een land met een prachtige natuur en onthutsende contrasten.

Swaziland ligt ingeklemd tussen Zuid-Afrika en Mozambique en is het kleinste land van de zuidelijke hemisfeer, een van de laatste resterende koninkrijken van het Afrikaanse continent. Ooit een Brits protectoraat, sinds 1968 onafhankelijk.

Op de woestijn na zijn in Swaziland van west naar oost alle Afrikaanse landschapstypes vertegenwoordigd: het bergachtige en beboste Hoogveld met een gematigd klimaat, het subtropische en vruchtbare Middenveld met overvloedige regen in de zomer en het Laagveld, typische Afrikaanse bush met een overvloed aan wild en vogels, waar dankzij irrigatie met succes suikerriet verbouwd wordt.

Ghost Village

Bulembu, de vijfde grootste mijn ter wereld en aangeprezen als toeristische bestemming, is een bevreemdend oord. De rijen houten huisjes van de mijnwerkers, de tenniscourts en de cricketvelden van de kaderleden, de bioscoop in onvervalste jarenvijftigstijl, het ligt erbij alsof de bewoners halsoverkop zijn weggevlucht.

Je kunt er overnachten in een eenvoudige lodge, wat een raar idee lijkt, ware het niet dat Bulembu omringd is door een overweldigend natuurpark, met de hoogste bergtop, Emlembe Peak (1863 meter) op loopafstand. Een andere nabijgelegen attractie zijn de rotstekeningen van Nsangwini die van 450 voor Christus dateren.

De accommodatie in Swaziland is van een verbazend hoge kwaliteit, de reiziger kan terecht in luxehotels zoals de Royal Swazi Sun, met zwembad en spa, of het Forester Arms Hotel, een onvervalste English cottage met een zeer goede keuken en wijnkelder.

Ook de meer avontuurlijke reiziger heeft keuze te over. In Mantenga Lodge in de Ezulwini Valley, aan de voet van rotsen met tot de verbeelding sprekende namen als Executioner’s Rock en Sheeba’s Breasts kan je in luxetenten overnachten. Het uitzicht bij het ontwaken is hier adembenemend. Phophonyane Falls biedt koloniale bungalows met een houten zonnedek op spuugafstand van paradijselijke watervallen en stroomversnellingen.

Groentoerisme

De grootste troeven van Swaziland zijn ongetwijfeld de wildparken. In vergelijking met het nabijgelegen Krugerpark in Zuid-Afrika zijn ze kleiner, maar minder druk bezocht. Hier niet van die toestanden waar één leeuwenfamilie binnen de kortste keren omringd is door tien jeeps.

De populairste groentoerismebestemming is Mlilwane. Je logeert er in rustieke rieten hutten waar je op handen en voeten naar binnen kruipt. Voor de moedigen is er een ochtendlijke gamedrive per jeep of te paard. In een deel van het park kun je onder leiding van een gids ook te voet op ontdekkingstocht gaan.

Een onvergetelijke ervaring: de nevelen trekken op, de zon gaat oranjerood op boven de bush, nyala’s (een soort antiloop) springen schichtig het struikgewas in, aan de overkant van de grote poel neemt een hippomoeder met kroost een modderbad.

Wie vier van de big five wil zien (olifanten, leeuwen, neushoorns en luipaarden) moet in Hlane Royal National Park zijn. Het reservaat gaat ook prat op de grootste dichtheid van in bomen nestelende roofvogels in heel Afrika.

Het derde grote wildpark, Mkhaya Game Reserve, is een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten zoals de roan- en de sabelantilope. Er wordt ook hard gewerkt aan de bescherming van neushoorns. Met succes blijkbaar. Nergens zie je er zoveel bij elkaar. Het stikt er ook van de olifanten.

Nog een bruid voor de koning

De Swazische cultuur is rijk aan ceremonieën. Ieder jaar dansen tijdens de Umhlanga of Reed Dance jonge maagden uit alle uithoeken van het rijk voor de koningin-moeder en haar zoon, die zich uit de verschillende clans een nieuwe vrouw zoekt.

Na de dood van de koning kiest een koninklijke raad een van de weduwen uit tot koningin-moeder, op basis van haar hoge rang en het feit dat ze maar één kind heeft. Die enige zoon wordt de nieuwe koning.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content