Mozambique

Mozambique is een langgerekt land in het zuiden van het Afrikaanse continent en staat vooral bekend om zijn immense kustlijn met adembenemende stranden en de voortreffelijke keuken in de hoofdstad Maputo.

Mozambique is een langgerekt land in het zuiden van het Afrikaanse continent en staat vooral bekend om zijn immense kustlijn met adembenemende stranden en de voortreffelijke keuken in de hoofdstad Maputo.


Wat moet je zien?
Algemene informatie
Praktische informatie

Mozambique is meer dan 20 keer groter dan België en grenst in het noorden aan Tanzania, in het noordwesten aan Zambia en Malawi, in het westen aan Zimbabwe en in het zuidwesten aan Zuid-Afrika en Swaziland. Naast het vasteland telt Mozambique ook nog een flink aantal eilanden, gelegen in de Straat van Mozambique (Indische Oceaan).

Het Mozambikaanse landschap bestaat voornamelijk uit vlakke kustgebieden: het land heeft dan ook een kustlijn van maar liefst zo’n 2655 km. De paradijselijke stranden van ‘Moçambique’ (in de Portugese landstaal) worden niet zelden tot de mooiste ter wereld gerekend. In het noordwesten van het land tref je dan weer hoge plateaus en bergen aan.

Niet alleen de stranden kleuren Mozambique, ook de overheerlijke keuken – voor een groot deel bestaande uit vis-, kreeft-, krab- en andere schaaldiergerechten – heeft een wereldreputatie Het eten is er – zelfs in de hoofdstad Maputo – totaal niet duur.

Bekende toeristische trekpleisters naast Maputo zijn onder meer Xai-Xai, een plaatsje aan de oever van de Limpoporivier met vele duik- en snorkelmogelijkheden bij de verschillende riffen, en Inhambane, een oude koloniale stad met een aan het einde van de 18e eeuw door de Portugezen gebouwde kathedraal. Ook in Beira, de tweede grootste stad van het land, wordt het toerisme steeds meer gepromoot.

Subtropisch klimaat

Mozambique kent een eerder subtropisch klimaat. In het binnenland is het koeler dan aan de kust, met de warmste en natste periode tussen oktober en maart. In de hoofdstad Maputo ligt de gemiddelde temperatuur in juli, de koudste maand, net boven de 18 graden Celsius, in het noorden boven de 22. De over het algemeen beste periode om Mozambique te bezoeken is in wezen van mei tot oktober.

Tip: voorzie medicatie tegen malaria. Er is in het hele land, en gedurende het hele jaar, een gevaar voor malariabesmetting door muggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content