Bezienswaardigheden

Mozambique mag dan wel bekend staan als het land met de oogverblindend mooie stranden, toch heeft ook het binnenland de avontuurlijke toerist veel te bieden.

De belangrijkste en grootste stad van Mozambique is uiteraard de hoofdstad Maputo. Dit was ooit een mondaine havenstad, maar geraakte in verval door een burgeroorlog. Hoewel volop aan de wederopbouw wordt gewerkt, zijn er nog tal van prachtige gebouwen in koloniale stijl te bewonderen.

Maar meer dan wat ook is Maputo bekend om zijn voortreffelijke keuken. Dagelijks wordt met dhows – kleine scheepjes – een lading verse vis, kreeft, krab en andere schelpdieren aan wal gebracht die door de chefs van de plaatselijke restaurants in een heerlijke maaltijd verwerkt worden.

Wie nog meer koloniale sfeer wil opsnuiven, moet naar Inhambane, een van de oudste steden van zuidelijk Afrika. Je kan er onder meer de 18e eeuwse Portugese kathedraal te bezichtigen. En ook hier zijn de kustlijn en de prachtige stranden een attractie.

Ideaal voor duikers en snorkelaars
Maar in Mozambique mag het ook actiever: aan de noordoever van de Limpopo-rivier ligt het leuk klinkende plaatsje Xai-Xai, met het bijhorende zoetwatermeer Wenela. Hier zijn tal van duik- en snorkelmogelijkheden bij de verschillende riffen.

Hetzelfde geldt trouwens voor Pemba, een kuststadje met koraalriffen die tot de mooiste van zuidelijk Afrika worden gerekend. Ook zijn er in Pemba enkele interessante gebouwen te bezichtigen, of je kan er de gezellige sfeer opsnuiven.

Exotische eilanden
Weg van het vasteland kan je in Mozambique ook terecht op de Bazaruto-archipel, een groepje eilanden voor de oostkust van het land. Het volledige gebied is een nationaal park met onder meer parels van stranden.

Ook de eilanden Ilha de Mozambique – met het fort van Sao Sebastiao, talrijke moskeeën, kerken en een Hindoetempel – en Ilha de Inhaca – een paradijs voor ornithologen – zijn niet te missen. Ilha de Mozambique is via een brug verbonden met het vasteland, Inhaca is 40 km verwijderd van Maputo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content