Algemene informatie

Ligging Mauritius hoort bij Afrika en ligt op het zuidelijk halfrond. Het is een eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagaskar.

KlimaatMauritius heeft een tropisch maritiem klimaat. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 25 en 30°C. Januari tot en met april zijn de warmste maanden; het is dan vochtig en warm, maar op het plateau rond Curepipe is het aangenamer dan in de rest van het land. Er bestaat het gehele jaar door kans op een bui, maar de neerslag valt hoofdzakelijk in de maanden januari tot en met maart. Tussen december en maart bestaat het gevaar van tropische stormen en cyclonen.

Oppervlakte2.040 km². Dat is ongeveer even groot als Luxemburg.

HoofdstadPort Louis

Belangrijkste steden Port Louis, Goodlands, Triolet, Centre de Flacq, Quatre Bornes, Tamarin, Curepipe, Mahébourg, Chemin Grenier, Souillac

StaatsvormParlementaire democratie

BevolkingsgroepenIndo-Mauretaniërs, Creolen

TalenEngels, Creools, Frans, Hindi, Urdu, Hakka, Bojpoori

GodsdienstHindoeïsme, christendom, islam

FeestdagenEr zijn 15 feestdagen in Mauritius. Zeven feestdagen vallen jaarlijks op dezelfde datum. De andere acht zijn religieuze dagen en variëren jaarlijks.

De vaste feestdagen
1 en 2 januari: Nieuwjaar
1 februari: Afschaffing van de slavernij
12 maart: Onafhankelijkheidsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
2 november: First Labourers’ Day
25 december: Kerstmis

De variabele feesten
Chinees Nieuwjaar
De nacht van Chiva (Hindoeïsme)
Holi (Hindoeïsme)
Geboortedag Ganesha (Hindoeïsme)
Suikerfeest (Islam)
Divali (Hindoeïsme)

WeetjesDe bevolking van Mauritius is een ware smeltkroes van culturen en religies. Het eiland viert feestdagen uit drie religies: Islam, Christendom en Hindoeïsme. Ook het Chinees Nieuwjaar is een vrije dag op Mauritius.

De Sega Mauricien maakt deel uit van het leven van iedere bewoner van Mauritius. Oorspronkelijk was de sega een lied dat gezongen werd door mannen en vrouwen die als slaven waren verkocht. Tegenwoordig dansen de Mauritianen op de sega, het begint langzaam maar gaat steeds sneller zodat je het ritme uiteindelijk bijna niet meer bij kan houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content