Praktische informatie

Tijdzone
-1 uur in de winter, – 2 uur in de zomer.

Geld
Dirham

Beste reistijd
Marokko kan eigenlijk het hele jaar bezocht worden, hoewel het in de winter soms wel redelijk koud en nat kan worden.

Culturele gedragsregels
Zoals in elk islamitisch land kan je ook in Marokko het beste niet te bloot gekleed gaan. Dat betekent dat je je schouders en knieën moet bedekken. In badplaatsen als Agadir hoef je daar minder op te letten.

In de Arabische wereld wordt de linkerkant als onrein beschouwd. Gebruik die hand daarom zo weinig mogelijk en zeker niet om mensen een hand te geven of om mee te betalen.

Wanneer je bij iemand thuis uitgenodigd wordt is het gebruikelijk om een klein cadeautje mee te nemen. Ook is het de gewoonte om je schoenen uit te trekken voordat je de woonkamer binnengaat.

Let in Marokko heel erg op met zogenaamde officiële gidsen. Ze dragen een identiteitsbewijs van het Ministerie van Toerisme, maar die bewijzen zijn vals. Als je eenmaal met zo’n gids op stap gaat beland je in een netwerk van handelaars en winkeltjes waar je niet uitkomt voordat je iets gekocht hebt (meestal tegen vier maal de gebruikelijke prijs).

Afstand
De afstand tussen Brussel en Rabat is 2.077 kilometer. Je vliegt er bijna drie uur over.

Verkeersregels
Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg. Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 120 km/u, op tweebaanswegen buiten de bebouwde kom 100 km/u en binnen de bebouwde kom 40 of 60 km/u. De tekst op de verkeersborden is in het Arabisch en Frans.

Buiten de steden is het geen enkel probleem om zelf te rijden, maar in de steden is het erg druk en lijken er geen voorrangsregels te gelden.

Openbaar vervoer
Het spoorwegnet is niet erg uitgebreid, maar wel goed en goedkoop. Alle informatie over de routes en vertrektijden vind je op de website van ONCF de Marokkaanse NMBS.

Plaatsen waar geen treinen heenrijden zoals Agadir kan je bereiken met intercitybussen. Ook deze zijn comfortabel en goedkoop. Binnen steden kan je beter geen gebruik maken van de bus. Ze zitten overvol en stoppen bijna meer dan ze rijden. Daar kan je beter een petit taxi nemen. Deze blauwe taxi’s mogen enkel binnen de stad rijden, niet meer dan drie personen vervoeren en de chauffeur is verplicht met een meter te rijden. Doet hij dat niet, dan kan je beter een andere taxi nemen.

Naar plaatsen buiten de stad rijden grand taxi’s. Deze taxi’s vertrekken pas als er zes personen inzitten, maar zijn zo goedkoop dat het wel de moeite waard is om voor meerdere personen te betalen zodat hij toch al vertrekt zonder dat de taxi volzit.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Marokko.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elektriciteit
Op de meeste plaatsen is de netspanning 120 Volt, maar in oudere gebouwen wordt nog wel eens 110 Volt gebruikt.

Telefoonnummer
00 212

Links
Tourism in Morocco

Morocco.com

Visit Morocco

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content