Marokko

Marokko, één van de laatste Afrikaanse koninkrijken, is een land vol contrasten en variatie. Een plaats waar geuren en kleuren met elkaar versmelten en waar de Afrikaanse en Arabische cultuur door de jaren heen nauw met elkaar verbonden zijn geraakt.

Marokko, één van de laatste Afrikaanse koninkrijken, is een land vol contrasten en variatie. Een plaats waar geuren en kleuren met elkaar versmelten en waar de Afrikaanse en Arabische cultuur door de jaren heen nauw met elkaar verbonden zijn geraakt.

Het Marokkaanse volk bestaat uit Berbers, de oorspronkelijke bewoners, en Arabieren die in de zevende eeuw Marokko binnenkwamen om de bevolking tot de Islam te bekeren. Het landschap is net zo gevarieerd als de bevolking: een groene en vruchtbare kust met afwisselend rotsen en stranden, hoge bergtoppen in het Atlasgebergte die in de zomer bedekt zijn met kleurige bloemen en waar je in de winter kan skiën en de kurkdroge en snikhete Sahara in het zuiden.

De verscheidenheid van het land biedt het toerisme ontzettend veel mogelijkheden. Marokko stelt elke reiziger tevreden: strandtoeristen, rondreizigers en rugzaktoeristen, cultuurliefhebbers, skiërs in de winter en citytrippers.

Aan de Marokkaanse kust schijnt de zon 300 dagen per jaar. Voor strandtoeristen is Agadir de topbestemming. Je kan er windsurfen, zeilen, waterskiën, zwemmen, een lekkere cocktail drinken op één van de prachtige zandstrandjes, ’s avonds genieten van een heerlijk gekruid en kleurrijk Marokkaans gerecht en je ’s avonds in het bruisende uitgaansleven storten.

Maar Marokko heeft natuurlijk veel meer te bieden dan zon, zee en strand. De exotische Marokkaanse steden zijn niet te vergelijken met Europese steden. Het centrum van de stad is de medina (= oude stad) met een doolhof van straatjes, oude moskeeën en winkeltjes. De meeste steden bezitten een kasba, een lemen burcht meestal met vier torens met daarbinnen stallen, tuinen en leefvertrekken.

Daarnaast is er altijd wel een souk (markt) te vinden. In kleine kraampjes, winkeltjes en ateliers kan je hier naast levensmiddelen en huishoudelijke artikelen ook traditionele handwerkartikelen zoals kleurige tapijten, zijden en wollen stoffen, bewerkt leer en beschilderd aardewerk kopen.

In de vier koningssteden Fez, Marrakech, Meknes en Rabat – allemaal ooit hoofdstad van Marokko – lijkt het of de tijd stil is blijven staan. Achter Middeleeuwse muren en poorten liggen de mooiste islamitische bouwwerken en weelderige tuinen verscholen.

Fez is de oudste en meest authentieke koningsstad. In Rabat vind je schitterende Andalusische tuinen en de prachtig op een rots gelegen historische wijk Le Kasbah. Marrakech is een roodgekleurde door palmen omgeven stad aan de voet van het Atlasgebergte en staat bekend om het plein Djemaa el Fna waar slangenbezweerders en andere kunstenaars hun shows opvoeren. Meknes is de kleinste koningsstad, maar bezit een monumentale stadspoort en wordt wel het ‘Versailles van Marokko’ genoemd om zijn schitterende paleizen.

Ten zuidoosten van Marrakech ligt Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, met de grootste filmstudio ter wereld. Bekende films als Gladiator, The Bourne Ultimatum en Babel werden hier opgenomen.

Ouarzazate betekent letterlijk ‘de deur van de woestijn’ en biedt de ideale uitvalsbasis om de Sahara te bezoeken of trektochten door het Atlasgebergte met toppen tot 4167 meter te ondernemen.

Bij Ouarzazate begint de sprookjesachtige Vallei van de Dades, ook bekend als de ‘route van de duizend kasba’s’. Het is een schitterende route tussen rode bergtoppen, door groene oases en langs eeuwenoude paleizen en dorpjes gebouwd van rood zand.

Vlakbij Ouarzazate bevindt zich ook het prachtige ksar (dorp) Ait Benhaddou dat op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco staat. Met zijn vele torens versierd met ruitmotieven en lemen huizen waarvan de daken met maïskolven zijn bestrooid wordt Ait Benhaddou gezien als een van de mooiste dorpen van Marokko.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content