Agadir

Agadir is Marokko’s populairste badplaats, op maat gesneden voor een luie of een actieve vijfsterrenvakantie. Maar de geroemde Arabische gastvrijheid is nooit ver weg.

Agadir is Marokko’s populairste badplaats, op maat gesneden voor een luie of een actieve vijfsterrenvakantie. Maar de geroemde Arabische gastvrijheid is nooit ver weg.

Agadir profileert zich als een bestemming voor veeleisende vakantiegangers. Zelfs de hardnekkigste stresskikker moet hier tot rust kunnen komen. Agadir is dan ook allesbehalve een levensloze badplaats voor louter toeristisch gebruik.

De kustlijn van 20 kilometer, waaronder een prachtige baai van 6 kilometer, maakt van Agadir één van Marokko’s topbestemmingen. Sportievelingen kunnen zich uitleven in allerhande watersporten, zoals windsurfen, zeilen, waterskiën en zwemmen.

Maar ook andere sporten zoals paardrijden, tennis, golf, fietsen, wandelen en trektochten in de bergen kunnen overal worden beoefend. Zij die het liever wat kalmer aan doen, kunnen in de Atlantische Oceaan gaan vissen of van een lekkere cocktail en de rust van het fijne zandstrand genieten.

Het aanbod van restaurants en bars is er gigantisch zodat je voor weinig geld kennis kan maken met de wereldvermaarde Marokkaanse keuken. Ook het bruisende nachtleven van deze stad zal menig toerist zich lang herinneren…

De zon schijnt hier 300 dagen per jaar, zodat je vrijwel zeker bent van een zonovergoten vakantie. Agadir heeft dan ook de grootste hotelaccommodatie van Marokko (+ 20.000 bedden) en alle internationale hotelgroepen zijn hier aanwezig.

Agadir is ook een belangrijke industriestad, de grootste sardinehaven ter wereld en het belangrijkste handelscentrum voor landbouwproducten uit het rijke Sous-dal. De medina werd door een verwoestende aardbeving in 1960 van de kaart geveegd en vervangen door een centrum met witte vierkante huizen.

Een vluchtig bezoek aan de chaotische soek draait steevast uit op muntthee, zoetigheid, een ontmoeting of een doorverwijzing. Zodra je het strand, de zonnemelk en de badkleding de rug toekeert, gelden overwegend Marokkaanse gewoonten en tradities. Haast en spoed horen daar niet bij, praten des te meer. Op de promenade langs het strand met een nooit aflatende mensenstoet is een babbel onvermijdelijk.

In Dcheira, een dorp op amper vijftien kilometer van Agadir, is van toerisme of westers vermaak helemaal geen sprake. Het contrast met de weelde van het toeristenoord is groot. Hier vallen geen toeristentreintjes, Italiaanse merkkleding of boetieks te bespeuren, maar ezelskarren, hoofddoeken en marktstalletjes.

Nog iets verder, zestig kilometer ten noordoosten van Agadir, ligt Imouzzer des Ida Outanane, een gehucht aan de voet van de Hoge Atlas. De kronkelende weg leidt door een schilderachtige riviervallei, langs dorpen die uit een ander tijdperk lijken te stammen, olijfplantages en spectaculaire vergezichten.

Het dorpje dankt zijn bekendheid aan een waterval, al staat die het grootste deel van het jaar droog. Tussen september en januari moeten toeristen zich tevreden stellen met de indrukwekkende rotspartijen die de waterval heeft uitgesleten. Voor een kleine fooi maken lokale jongeren een spectaculaire duik in het uitgediepte bassin. Het meer is slechts een zakdoek groot, maar 45 meter diep.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content