Algemene informatie

Ligging Libië ligt in Noord-Afrika en het grenst van oost over zuid naar west achtereenvolgens aan: Egypte, Soedan, Tsjaad, Nigeria, Algerije en Tunesië. In het Noorden vormt de Middellandse Zee een natuurlijke grens.

Klimaat In het binnenland van Libië heerst een droog, heet klimaat. In het noorden aan de Middellandse Zee heerst een mediterraan klimaat met zachte winterdagen en frisse winteravonden. In de woestijn – in het binnenland – daarentegen zijn de dagen extreem heet en de nachten ijskoud.

Er valt bijna geen regen. De regio Fezzan, met de stad Sabha, is zelfs een van de droogste plekken ter wereld. In de lente en de herfst waait af en toe de ghibli, een hete Sahara-wind uit het zuiden. Dan kan je Libië beter vermijden.

Oppervlakte1.759.540 km² of 57,6 maal België

HoofdstadTripoli

Belangrijkste stedenBenghazi, Cyrene, Ghadames, Leptis Magna, Tripoli

StaatsvormIslamitische volksrepubliek

Bevolkingsgroepen95% van de Libiërs zijn Arabieren en Berbers. Er wonen ook Egyptenaren en Toearegs.

TalenIn Libië wordt Arabisch, Berbertaal, Engels en Italiaans gesproken.

Godsdienst97% islam (soennieten), christendom

FeestdagenDe islamitische feestdagen vallen niet iedere jaar op dezelfde dag omdat de islam de maan- en niet de zonkalender gebruikt. Daarnaast zijn er niet-religieuze feestdagen die wel ieder jaar op dezelfde datum plaatsvinden. De wekelijkse rustdag is de vrijdag. Niet-religieuze feestdagen:
2 maart Jamahiriya dag
11 juni Dag van de Evacuatie
23 juli Dag van de Revolutie
1 september Nationale feestdag
7 oktober Dag van de Italiaanse Evacuatie

Religieuze feestdagen:
Islamitische Nieuwjaar
Ashoura
Verjaardag van de profeet
Hemelvaart van Mohammed
Eid al-Fitr (Suikerfeest op het einde van de Ramadan)
Eid al-Adha (Offerfeest)

WeetjesLibië werd tot 2003 weinig bezocht door toeristen. In dat jaar werden de internationale sancties die voor Libië golden in verband met betrokkenheid bij terreurdaden (waaronder de aanslag op een vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie) opgeheven. Nu beginnen alsmaar meer toeristen de schoonheid van Libië te ontdekken.

De vlag van Libië is uniek: helemaal groen zonder tekst of decoratie. Geen enkel ander land heeft een vlag in één kleur met niets erop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content