Algemene informatie

LiggingKenia ligt in Oost-Afrika gedeeltelijk op het noordelijk en gedeeltelijk op het zuidelijk halfrond. Het grenst aan Tanzania, Oeganda, Soedan, Ethiopië en Somalië.

KlimaatKenia kent verschillende klimaten. In het noorden heerst een steppeklimaat, in het zuidwesten een bergklimaat en in het zuidoosten een tropisch klimaat. In de buurt van Nairobi ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14 en 25°C en in het westen tussen 18 en 30°C. In het noorden is het nog warmer en ook droger.

Kenia heeft twee regenseizoenen; het eerste loopt van eind oktober tot eind november en het tweede van eind maart tot begin juni. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt tussen de 800 en 1600 mm en die valt hoofdzakelijk ’s avonds in de vorm van korte hevige buien.

Oppervlakte582.650 km². Dat is negentien maal zo groot als België.

HoofdstadNairobi

Belangrijkste stedenNairobi, Mombasa, Lamu, Malindi, Kisumu

StaatsvormPresidentiële republiek

BevolkingsgroepenBantoetaligen zoals de Kikuyu, Nilotischtaligen zoals de Luo en Masai en de Koesjitischtaligen zoals de Somali.

TalenKiswahili, Engels

GodsdienstChristendom, islam, stamreligies

FeestdagenDe Kenianen vieren christelijke feestdagen, maar ook het islamitische Suikerfeest dat op het einde van de Ramadan gevierd wordt.

1 januari : Nieuwjaarsdag
Goede vrijdag
Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
1 juni: Madaraka Day (Nationale feestdag)
10 oktober: Moi Dag ter ere van Daniel Arap Moi, president van Kenia tussen 1978 en 2002.
Suikerfeest (einde van de Ramadan)
20 oktober: Kenyatta dag ter ere van Jomo Kenyatta, Keniaans president van 1964 tot 1978.
12 december: Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december: Kerstmis

WeetjesMombassa en Nairobi zijn twee totaal verschillende steden. Nairobi is een kosmopolitische stad met een bruisend nachtleven. Mombassa is een islamitische stad waar je naast bars en restaurants overal moskeeën vind.

Safari is een woord uit het KiSwahili en betekent letterlijk ‘reis’.

Er leven veertig verschillende etnische groepen in Kenia. De Kikuyu vormen de grootste groep. Ze geloven dat hun God op Mount Kenya leeft en daarom ze hun huizen met de deur in de richting van de berg. De opvallendste groep is waarschijnlijk de Masai. Ze dragen altijd rode kleren omdat rood voor hen de kleur van het leven is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content