Stad en dorp

Kameroen mag dan spaarzaam bezocht zijn, het is overrompelend. Met 275 etnische groepen en een diversiteit aan landschappen is Kameroen een toeristisch rijke bestemming, maar toch wordt het land weinig bezocht. Zo’n dertien keer België, ligt het op de scheidslijn van westelijk en centraal Afrika: van Sahel in het noorden tot savanne, vulkanen, regenwouden en stranden in het zuiden beantwoordt het aan het cliché van ‘heel Afrika in één land’.

Met culturele en architectonische rijkdommen, talloze lokale chefferies en Lamidats is het een fascinerende bestemming. Zowat in het centrum van het land ligt Ngaoundéré als de hoofdstad van de provincie Adamaoua, bereikbaar met de trein vanuit het zuiden of met de auto vanuit het noorden. Vooral op (de islamitische) vrijdag en tijdens feesten is het een boeiende halte.

Het hele land bereizen, vergt minstens drie weken. Ten zuiden en noorden van Ngaoundéré zijn de verschillen opvallend. Het groene zuiden met de lokale chefferies is sterk gekoloniseerd, terwijl het noorden eeuwenlang is getekend door islamitische Fulani-herders, die Lamidats en sultanaten hebben gesticht.

In de provincies Noorden en Extreem Noorden lokken kale bergen en savanne, andere etnieën met islamitische volkeren en animistische bergbewoners.

De offici?le hoofdstad van Kameroen is Yaoundé, maar het economische centrum en de grootste stad is Douala. In Douala is, afgezien van het levendige Akiva district, weinig te zien. Yaoundé is interessanter. Het is een bruisende stad met echte Afrikaanse wijken zoals Messa, Mokolo en Briqueterie waar je heerlijke gegrilde kip kan eten.

Bezienswaardig zijn het National Museum of Yaoundé met een zeer brede collectie kunst uit Kmeroen zoals schilderingen, traditionele beelden en archeologische vondsten. Ook het Benedectine Monastery’s Musée d’Art Cameroonais bezit een prachtige collectie kunst uit Kameroen waaronder de unieke kunstvorm Abbias waarbij afbeeldingen uitgesneden worden in gedroogde fruitschillen.

Van Rhumsiki, een dorp in de droge en rotsachtige Mandara Mountains, wordt gezegd dat het de mooiste plek in Kameroen is. Het dorpje zelf bestaat uit kleine boerderijtjes met een dak van stro die bewoond worden door de Kapsiki, een volk dat nog volgens eeuwenoude tradities leeft. Maar vooral de grillige en bizarre rotsformaties in de omgeving maken dit dorpje tot zo’n fabelachtige plek, al vormt het groeiend aantal toeristen dat het dorp bezoekt wel een bedreiging voor de authenticiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content