Algemene informatie

Ligging
Kameroen ligt in West-Afrika op het noordelijk halfrond. Het grenst aan Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea.

Klimaat
Het klimaat in Kameroen is tropisch. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 25°C. Soms kan het zelfs 40°C worden. De gemiddelde neerslag bedraagt 4000 mm en die valt hoofdzakelijk in de maanden mei tot november. Vooral in het gebied langs de kust is het dan moeilijk om te reizen.

Oppervlakte
475.440 km². Dat is 15,5 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Yaoundé

Grootste steden
Yaoundé, Douala, Garoua, Maroua

Staatsvorm
Presidenti?le republiek

Bevolkingsgroepen
Bantoetaligen, semi-bantoetaligen, Soedannegers (Fulani, Hausa), Ibo, Banda, pygmeeën.

Talen
Frans en Engels zijn de offici?le talen, maar er worden ook Bantoetalen en Soedanees gesproken.

Godsdienst
Rooms-katholicisme, protestantisme, islam, animisme

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
11 februari – Dag van de Jeugd
Goede Vrijdag en Paasmaandag
Islamitische feesten zoals het einde van de Ramadan
11 mei – Dag van de Arbeid
20 mei – Nationale dag
5 juli – Onafhankelijkheidsdag
15 augustus – Maria ten Hemelopneming
1 oktober – Unificatie dag
1 november – Allerheiligen
25 december – Kerstmis

Weetjes
Het gebied ten westen van Mount Cameroon ontvangt zo’n 10 meter neerslag per jaar en behoort daarmee tot de natste plekken op aarde. De streek ten noorden van de vulkaan is een stuk droger.

In 1986 haalde Kameroen het wereldnieuws toen uit Lake Nyos plotseling een gigantische wolk kooldioxide opsteeg. In een omgeving van zo’n twintig kilometer liet de wolk een spoor van doden achter. Zo’n 1700 mensen en een groot aantal dieren overleden. Tot op de dag van vandaag is het gebied onveilig en officieel enkel toegankelijk voor wetenschappers, maar heel wat Kameroeners zijn inmiddels teruggekeerd naar de omgeving van het ‘killer lake’.

De oudste inwoners van Kameroen zijn de Pygmee?n. Ze trekken al duizenden jaren jagend door de bossen in het zuiden. Met het verdwijnen van stukken bos neemt ook het aantal Pygmee?n af.

In Kameroen is er een groot verschil tussen het noorden en zuiden. Het droge noorden is overwegend islamitisch en wordt bewoond door Arabische en Soedanese nomaden die op het ritme van de seizoenen rondtrekken. In het groene zuiden leven Bantu sprekende boeren. Ze hangen het christelijke geloof aan en wonen op een vaste plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content