Sharm el Sheikh

Waar het oker van de woestijn het aquamarijn van de zee raakt en de hemel 330 dagen per jaar wolkeloos blauw is, ligt Sharm el Sheikh, de parel van de Egyptische Rivièra en de poort tot het bijbelse land waar Mozes zijn volk voorging.

Sharm el Sheikh ligt in het zuidelijke puntje van de Sinaïwoestijn en is één van de populairste vakantiebestemmingen in Egypte. In de badplaats met mediterrane allure is het landschap zowel boven als onder water sprookjesachtig mooi.

In Sharm el Sheikh ontstond het toerisme pas na het sluiten van het Camp David vredesakkoord tussen Egypte en Israël in 1982. Het nieuwe deel van Sharm El Sheikh, Naama Bay, is daarom volledig gericht op buitenlandse gasten. Het heeft schitterende stranden en er liggen up-market hotels als Hilton, Sheraton, Conrad, Ritz, Sofitel en Mövenpick.

In het oude stadsdeel van Sharm el Sheikh kun je de gelovigen ’s avonds voorover geknield zien bidden, in moskeeën niet groter dan een huiskamer. De bazaar is niet zonder charme: rijzige Nubiërs in lila hoofddoeken en dito galabiya’s roken de sjisja (waterpijp) op een felverlicht terras. In een kale winkel scharrelt de levende have vrolijk door elkaar: konijnen, kippen en kalkoenen.

Vijftig kilometer ten zuiden van Sharm ligt het voor duikers wereldbekende Raz Mohammed National Park. Geen mens die ongevoelig blijft voor de dramatiek van dit park, waar barre roestkleurige bergflanken zich abrupt in het onpeilbare azuur van de Rode Zee storten. Na het Great Barrier Reef voor de kust van Australië is het koraalrif in de Rode Zee het grootste en mooiste ter wereld. In een ravijn die op sommige plekken meer dan 1500 meter diep is, wemelt het van exotische vissoorten en koraal.

Iets ten noorden van Sharm el Sheikh ligt het Nabq Nationale Park. Naast mangrove bossen en de zandduinen van Wadi Kid vind je hier prachtige koralen die er heel anders uitzien dan die in Raz Mohammed.

Een onmisbare uitstap vanuit Sharm el Sheikh is een tocht door de Sinaïwoestijn, één van de meest onherbergzame regio’s in de wereld. Aan de voet van de 2286 meter hoge Mozesberg ligt het Byzantijnse Sint Catharina klooster op de plaats waar God in de vorm van een brandende struik de tien geboden aan Mozes openbaarde. Het Grieks-orthodoxe klooster uit de zesde eeuw bezit één van de grootste en zeldzaamste iconenverzamelingen ter wereld en een bibliotheek met meer dan vierduizend zeldzame manuscripten van onschatbare waarde.

Een andere mooie excursie voert je naar de Coloured Canyon, een smalle kloof met verticale wanden in de meest prachtige natuurlijke tinten. Aan de fossielen in de wanden kan je zien dat de Sinaï miljoenen jaren geleden volledig onder water lag.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content